Да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената!?

© AP Photo / Darko BandicМигрант у околини Бихаћа
Мигрант у околини Бихаћа - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Савет за спровођење мира (ПИК) тело које није предвиђено Дејтонским мировним споразумом и не постоји правно упориште за његово постојање, па је депласирано и коментарисати његове коминикее, пренели су бањалучки медији.

„Народна скупштина Републике Српске није донела закључке који обавезују ПИК, или који траже њихов став, али не могу да не приметим да их нису оквалификовали ни као антидејтонске ни као антиуставне“, истакао је Додик за Срну, упитан да прокоментарише саопштење Управног одбора ПИК-а.

Додик је нагласио да високи представник јесте предвиђен Анексом 10 Дејтонског споразума, али не да се бави унутрашњим питањима у БиХ, посебно не оним која се не тичу његовог спровођења.

Мигрантска криза сигурно није питање којим би ПИК требало да се бави, посебно не на начин на који је то учињено у среду, рекао је Додик, преноси РТРС.

„Што се тиче Инцкове изјаве око Срба и њиховог боравка у Аустрији, у којој су, како тврди, добродошли, уверен сам да он не говори у име државе Аустрије, и рекао бих да је то поређење апсолутно непримерено“, истакао је Додик.

© Срна / Катарина ПанићМилорад Додик: Уверен сам да Инцко не говори у име државе Аустрије
Да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената!? - Sputnik Србија
Милорад Додик: Уверен сам да Инцко не говори у име државе Аустрије

Он је рекао да би питао Инцка само једно: Да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената и да ли је Аустрија примила иједног Србина који може бити безбедносна претња по ту земљу?

„Пошто сви знамо да није, због чега Инцко покушава да нам наметне образац у понашању који не прихватају остале уређене државе, па ни Аустрија. Или, зашто Аустрија не прихвати мигранте који су се, како ствари сада стоје, паркирали у БиХ, јер они и не желе да остану у БиХ ни у Републици Српској, њима је циљ Западна Европа. За плату коју прима могао би бар да даје сувисле изјаве, ако већ ништа друго не ради“, поручио је Додик.

Управни одбор Савета за спровођење мира у Босни и Херцеговини позвао је са састанка у Сарајеву све нивое власти у тој земљи да предузму мере којим би се ефикасније контролисала мигрантска криза, укључујући ту повећање буџетских издвајања.

Након дводневне седнице Управног одбора ПИК-а, која се одржава сваких шест месеци, високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко новинарима је потврдио да је мигрантска криза била важна тачка дневног реда, јавила је Хина.

Чланови Управног одбора, који чине најутицајније западне државе, као и Русија и Турска, сагласили су се да сви нивои власти у БиХ морају преузети свој део одговорности за суочавање са мигрантском кризом, што сада није случај.

„Цела земља мора се бавити питањем миграција. То није дужност само једног ентитета или жупаније“, казао је Инцко.

Упозорио је на чињеницу да се у БиХ често понашају као да кризе нема, а то је илустровао констатацијом да држава не издваја никаква додатна средства за решавање тог проблема.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала