Медведев: Искључење Русије из платног система Свифт значило би рат

© Depositphotos.com / WrightStudioМеђународни платни систем SWIFT
Међународни платни систем SWIFT - Sputnik Србија
Пратите нас
Искључење из међународног платног система Свифт било би „низак ударац“ и у суштини би значило да је Русији објављен рат, рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Руски премијер се осврнуо на Закон о сувереном интернету, који је ступио на снагу у Русији, а који има задатак да заштити рад руског сегмента интернета у случају искључивања Русије из глобалног интернета.

Медведев је истакао да ту земљу „могу искључити са било чега“.

„Тај закон има за циљ да не будемо искључени са интернета, ако би то некоме и пало на ум. Када су почеле несугласице, на пример, са Американцима, потпуно озбиљно се разматрало питање да нас искључе из система верификације плаћања. То је низак ударац, у ствари, објављивање рата. Ипак, говорило се о томе. Зашто онда не би заврнули славину која је повезана са интернетом? Нисмо сигурни да нас у одређеном тренутку неће искључити са нечега“, констатовао је Медведев, истакавши да се низ функција повезаних са интернетом извршава у САД.

Медведев је данас дао интервју бројним руским ТВ каналима, а одговарао је на читав низ питања - од тога како је изгледало доносити најтеже одлуке, о проблему интернет пиратерије на међународном нивоу, како је протекао састанак с Билом Гејтсом, до неких личних питања - како ће прославити Нову годину.

Јутјуб у Русији

Не постоје планови да се забрани Јутјуб y Русији, рекао је Медведев, одговарајући на питање блогерке Анастасије Мејеве.

„Нико не планира да забрани било шта, и Јутјуб ће наставити да ради као и досад (у Русији). Они који зарађују на Јутјубу и даље ће моћи да то чине, мада то не зависи од вас, већ од политике Јутјуба“, истакао је руски премијер.

Како је додао, Јутјуб има стриктна правила о ауторским правима, као и она о пословним уговорима и другим аспектима комерцијализације интернета.

Вештачка интелигенција

Медведев се осврнуо и на вештачку интелигенцију, рекавши да она значајно може да олакша живот.

„Не треба се плашити вештачке интелигенције, али је обавезно треба контролисати“, нагласио је руски премијер.

Русија је усвојила Закон о сувереном интернету, такозваном „Рунету“, који је ступио на снагу 1. новембра са циљем да се заштити одрживи рад интернета у случају појављивања претњи за његово функционисање из иностранства.

Између осталог, осврнуо се и на протесте који су током лета одржани у Москви, оценивши да се никакви проблеми не могу решавати ни на трговима, ни на друштвеним мрежама.

Медведев је одговарао на питања новинара 20 ТВ канала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала