„Није време да се разбесни Турска“: Републиканац спречио Сенат да прогласи геноцид над Јерменима

© Wikipedia / Henry Morgenthau Убијени Јермени у отоманској Турској
Убијени Јермени у отоманској Турској - Sputnik Србија
Пратите нас
Републикански сенатор Кевин Крамер спречио је данас амерички Сенат да гласа о резолуцији којом би се масовна убиства Јермена, пре сто година, прогласила за „геноцид“.

Крамер је рекао да није право време да се усвоји закон који би разбеснео Турску.

Представнички дом америчког Конгреса, у којем већину чине демократе, усвојио је резолуцију крајем октобра са 405 гласова за и 11 против, али још није одржано гласање у Сенату, у којем републиканци имају већину, подсећа Ројтерс.

Демократски и републикански сенатори Боб Менендез и Тед Круз покушали су да приморају Сенат да гласа данас о тој резолуцији, али је Крамер то спречио, наводећи да није прави тренутак да се о томе гласа тек након што је амерички председник Доналд Трамп разговарао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом на НАТО самиту у Лондону.

„Не мислим да постоји иједан члан Сената који није озбиљно забринут због понашања Турске. У правом тренутку, можда ћемо је усвојити“, рекао је Крамер.

С тим се, међутим, није сагласио Менендез, који је подсетио да је Ердоган недавно посетио Вашингтон и, како је навео, ништа се није променило.

Он је обећао да ће једном недељно долазити у Сенат с циљем да покрене то питање.

„Нећу прекинути док не урадимо оно што је морално и начелно исправно“, рекао је Менендез.

Сарадници у америчком Конгресу кажу да Бела кућа не жели да се усвоји закон док преговара са Анкаром о осетљивим питањима попут турске офанзиве на курдске борце у северној Сирији и набавке система противракетне одбране С-400 од Русије због којег би САД могле да уведу санкције Турској.

Конгрес је крајем октобра изгласао резолуцију којом је америчка политика обележила као геноцид убиство 1,5 милиона Јермена од стране Отоманског царства од 1915. до 1923. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала