Путин донео одлуку о „Снази Сибира 2“

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРадови на гасоводу "Снага Сибира"
Радови на гасоводу Снага Сибира - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је прихватио предлог о изградњи гасовода преко Монголије и Кине, саопштио је потпредседник руске Владе Алексеј Гордејев.

Шеф државе је наложио експертима да проуче техничко-економску изводљивост пројекта и да детаље саопште руководству три државе.

„Рокови су кратки — за пола године треба све проучити и изнети предлоге“, објаснио је Гордејев, додавши да није разговарано о промени руте гасовода.

Радови на гасоводу Снага Сибира - Sputnik Србија
Стотину милијарди за пројекте као што су „Снага Сибира“ и „Појас и пут“

Русија и Кина су разговарали о траси преко Монголије, такозваној западној опцији, од почетка 2000-их година, али због многобројних минуса његове реализације још увек нису почели да раде на њој. До сада се претпостављало да ће други гасовод из Русије у Кину — „Снага Сибира 2“ проћи другом трасом. Раније је Пекинг био против транзита преко Монголије, али сада, како наводи Путин, управо Пекинг је саопштио да би више волео такву опцију.

По мишљењу експерата, за пројектовање магистрале ће бити потребно две године, а за изградњу четири или пет. За то време Русија може успети да изради ресурсну базу за испоруке која сада не постоје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала