Зеленски иде у Париз са планом за Донбас - „локалне страже“ на столу пред Путином

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаВладимир Зеленски у луци Очаково
Владимир Зеленски у луци Очаково - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да планира да на састанку „нормандијске четворке“ у Паризу предложи идеју формирање „локалне страже“ на територији коју не контролише Кијев, јавила је украјинска телевизија Espreso.tv.

Зеленски планира да, током „нормандијског“ састанка у Паризу, предложи идеју формирања „локалне страже“ у одређеним регионима Доњецке и Луганске области, у чијем саставу ће улазити, пропорционално, припадници Националне гарде, представници ОЕБС-а и окупационог режима (ЛНР, ДНР)“, јавља телевизија, позивајући се на учесника састанка који је Зеленски имао са настрадалим студентима на „Евромајдану“.

Украјински председник је нагласио да је то једна од његових идеја.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров: Могући састанак Путина и Зеленског биће неформалан

„Истовремено, по замисли Зеленског, представници „друге стране“ треба да буду изабрани од оних који нису пуцали, нити убијали – нису учествовали у борбама“, наводи телевизија.

Зеленски је уверио учеснике састанка да нема намеру да попушта руском председнику Владимиру Путину на састанку, нагласивши да је боље да се са самита врати празних руку.

Састанак лидера „нормандијске четворке“ за решавање ситуације у Украјини ће бити одржан 9. децембра у Паризу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао телевизији "Дожд" да гаји већи оптимизам, поводом резултата предстојећег састанка.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала