Како је страдала Добрила, омиљени српски белоглави суп

Пратите насTelegramOdyssey
Смрт најпознатије и највољеније женке белоглавог супа, Добриле са Увца, највероватније је сплет несрећних околности, оценила је директорка Специјалног резервата „Увац“ Миљка Дучић.

Фотографије са места где је пронађена, и како је пронађена Добрила „потресни су за сваког човека, нарочито љубитеље природе и угрожених врста птица“, оценила је Дучићева и додала да је вест о Добрилиној смрти нарочито погодила чуваре резервата који су птицу пратили и, по њеном повратку из Турске, зближили се са њом.

„Добрила је била и популарна и омиљена птица, и цела прича око ње је носила позитивну енергију. Некако је успела да својим постојањем и срећним спасавањем из Турске буде пример одличне сарадње како се у заштити неке угрожене врсте могу ујединити не само институције у једној земљи него и земље између себе“, рекла је Миљка Дучић за Радио Београд.

Женка белоглавог супа прошлог пролећа излегла се на литицама Увца. Приликом маркирања, због своје мирноће, умиљатости и питомости, добила је име Добрила.

Добрилина смрт је, по свему судећи, сплет несрећних околности. Пронађена у непосредној близини гнезда где се прошле године испилила код Орловице, где се најчешће и враћала јер је често виђана на хранилишту.

„То стење, где је колонија белоглавих супова на Увцу и настањена, обрасло је високим шибљем. Буквално је заробљена између четири дрвета као у кавезу. Тако је тело и пронађено“, емотивно је испричала Миљка Дучић.

Према њеним речима, одашиљач који је Добрила понела 25. маја на пуштању у природу последњих дана давао је чудне сигнале, као да се птица кретала стотинак метара око свог матичног гнезда.

У жижу јавности Добрила је дошла прошле године, када је нестала, а онда, након више месеци, у доста лошем стању, пронађена у Турској.

После дугог лета, онемоћалој и изгладнелој птици мештани су више пута покушали да помогну да самостално одлети. Међутим, како се птица није опоравила, привремено је збринута, и започело се са акцијом њеног повратка у Србију, у матичну колонију на Увцу.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжуа Билгича, турска авио-компанија „Туркиш ерлајнс“ обезбедила је бесплатан превоз за Добрилу до Београда.

„Туркиш ерлајнс“ је снимио и документарни филм о њеном несвакидашњем путовању авионом.

Белоглави суп је веома ретка птица, која припада заштићеној врсти. Један је од највећих чистача природе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала