Одговор митрополита Амфилохија на предлог закона у ЦГ: Ко је Богу објавио рат...

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит црногорско-приморски Амфилохије
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је црногорску власт да се „уразуми и не објављује рат против Бога, и да не наставља богоборно дело својих претходника безбожника“.

Амфилохије је поручио да „није лако против Бога ратовати“ и да „ко год је Богу објавио рат, зна се како је завршио“.

Митрополит је ово поручио у манастиру Жупа никшићка, где је служио литургију.

Влада је јуче утврдила иновирани текст Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Како је саопштено из Митрополије, Амфилохије је изразио жаљење „што је у ово наше време Влада Црне Горе наставила гоњење Цркве Христове".

„Наставља се оно што се догађало кроз векове у име тзв. културе, заборављајући, а то јесте велика несрећа, да култура постоји зато што постоји култ. Тамо где нема култа, молитве какву смо ми овде служили, нема ни културе. Култура је само љуштура онога што је суштина свега онога што су људи истински стварали кроз историју и суштина људског живота“.

Он је изразио наду да ће „Бог да уразуми оне које је време избацило на површину, а власт у Црној Гори да не објављује рат против Бога“, преносе „Вијести“.

„Нису они први. Од проклетога цара Дукљанина Диоклецијана и Нерона, па онда редом до наших времена било је тих богобораца, читаве империје. И од ниједне данас нема стрва. Последња моћна богоборачка империја била је она бољшевичко-титоистичка. Ко се надао да ће она да нестане и пропадне! Нема данас ње, али има, нажалост, њених наследника, и ових на Западу, који се све више одричу Христа Бога и Његове истине, Њега као пута истина и живота“.

Митрополит је поручио и да „није лако против Бога ратовати и нека их Бог уразуми да не објављују рат Богу“.

„Јер ко год је Богу објавио рат, зна се како је кроз хиљаде година завршио. Да се и њима то не догоди, нек се врате Богу, вери Божјој, изворној Црној Гори Светога Петра Цетињскога, Светога Петра Ловћенскога Тајновидца, Црној Гори краља Николе која је била крштена Црна Гора и клањала се Христу Богу распетоме и васкрсломе, Њему служила. И све што је градила, градила је у име Божје, до оне ловћенске срушене и оскрнављене, обурдане капеле. Све је грађено у име Божје, за славу Божју и за част народа хришћанскога овога места. Надамо се у Бога, има још наде да се и ови наши врате себи, свом разуму, да се врате својим прецима, светима оцима нашим, нарочито оцима светородне лозе Петровића, Светом Василију Острошком“.

Митрополит је казао да ни послератни безбожници нису, како је навео, отимали храмове, већ земљу, истичући да је Црква православна у Црној Гори ових дана од министра правде Зорана Пажина тражила да се прво врати оно што је отето и опљачкано од Цркве после рата.

„Ево како они одговарају — неће да враћају, него хоће да наставе и даље. Неће дати Бог. Ја се надам и молим Богу да им просвети разум, савест и свест да се врате сами себи, светињама и светим оцима нашим. Уколико би наставили започето дело отимања и гоњења Цркве, то би био стид и срам Црне Горе и Црногораца, без обзира на то како се овде осећали. Стид и срам пред Европом и пред светом. Надамо се у Бога да тога неће доћи, и да ће поново засијати име Божије и служење Богу и да ће се они вратити светињама, култури, односно култу, служби Божјој — Светој литургији да би знали шта је то култура и шта су дела руку људских“, казао је митрополит Амфилохије.

Архијереји и свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке позвали су данас православни верни народ да се у што већем броју окупи у суботу, 21. децембра, на молитвеном црквеном Сабору у Никшићу и искаже протест против новог Предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала