Пуповац: Плакати нису провокација

© Фото : СНВ/Твитер Слогани председничких кандидата на ћирилици
 Слогани председничких кандидата на ћирилици - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У оквиру треће, завршне фазе кампање Српског народног вијећа (СНВ) „Да се боље разумемо“, направљени су плакати са изборним слоганима троје председничких кандидата Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкора на ћирилици, а председник Савета СНВ Милорад Пуповац оценио је да они нису провокација.

„Није провокација ако се борите, ако инсистирате и делујете тако да се сваки човек у земљи осећа грађанином и да се разлике поштују“, рекао је Пуповац за загребачки „Јутарњи лист“ и додао да је циљ кампање развој толеранције и осећаја поштовања разлика и престанак идентификације ћирилице „са оним што није“.

Пуповац је објаснио да су поруке председничких кандидата искоришћене да се покаже да оне значе исто на оба писма, независно од тога како се пишу, као и да се охрабре сви људи српске националности да учествују на тим изборима.

Према његовим речима, какве год биле реакције, оне ће бити показатељ да ли је хрватско друштво зрело да призна разлике, а посебно да ли је спремно да призна писмо које је и историјско писмо хрватског народа.

Како каже, какве год биле реакције, оне ће бити корисне.

„Буде ли више позитивних или неутралних, то ће бити знак да ћирилица и да грађани који је користе или се идентификују са ћирилицом, стичу све више права грађанства. Ако буде више негативних, или довољан број, показаће се да је потребно да сви радимо на томе да тога нема, а посебно кључне институције државе као што су председник или председница државе“, рекао је Пуповац.

Плакати са слоганима „Колинда Грабар Китаровић — председница. Јер Хрватска зна“, „Зоран Милановић — нормално, председник с карактером“, „Мирослав Шкоро — сад ил‘ никада!“ могу се видети на билбордима који су написани на ћирилици и на којима у доњем десном углу стоји слоган СНВ „Да се боље разумемо“. Плакати ће бити постављени у Загребу, Сплиту и Ријеци.

У изборном штабу Китаровићеве рекли су о билбордима да свако има право да пише и говори шта жели, али да за то мора да има одговорност, док су у штабу Зорана Милановића казали да су чули за плакате, али да их нису видели и да им је то нормално, без обзира на којем писму су написани.

Мирослав Шкоро на свом профилу на Фејсбуку поручио је да то Пуповац наводно ради у склопу кампање, али да би се Хрвати и Срби пуно боље разумели да Пуповац „од свега не прави етнобизнис“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала