Тајна пушке краља Милана коју је Путин поклонио Вучићу

Пратите насTelegramOdyssey
После више деценија, а можда и целог века, пушка краља Милана Обреновића враћа се у Србију, пошто ју је председник Србије Александар Вучић у среду приликом сусрета са руским лидером Владимиром Путином у Сочију добио на поклон, пренела је „Политика“.

Како за тај лист објашњава публициста и познавалац оружја Бранко Богдановић, реч је о пушци М-1870, једнометки система „пибоди“, производу оружара Томаса Седерла из Беча, а према патенту откупљеном од „Провиденс тул компани“ из САД.

Пушка је поклоњена малолетном кнезу Милану Обреновићу, највероватније 1869. године, у време када је у његово име владало тројно намесништво које су чинили Миливоје Петровић Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић.

„Повод је било потписивање уговора за опремање српске војске баш тим типом пушке. Примерак за владара је направљен и украшен у ловачкој варијанти“, објашњава Богдановић.

Та пушка је чувана у колекцији оружја династије Обреновић, а траг јој се губи после Мајског преврата 1903. године, када је завршена владарска епоха те породице.

Нема поузданих података где је била свих ових деценија, очигледно се налазила у поседу приватних колекционара све донедавно, док је на једној аукцији нису купили људи блиски председнику Русије, који је одлучио да је врати држави чији је некадашњи владар био њен први власник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала