Вучићева изјава о Рачку „неприхватљива“ за ЕУ

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanЗаставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштинска „Газета експрес“ вечерас је објавила одговор који је, како тврди, добила од службе за сарадњу са медијима ЕУ, а у коме се наводи да је изјава председника Србије Александра Вучића да је „масакр у Рачку измишљотина Вилијема Вокера“ неприхватљива за ЕУ.

„Порицање и ревизионизам у супротности су са вредностима Европске уније и у супротности са пројектом интеграције Западног Балкана у ЕУ“, наводи се у одговору из Брисела за приштински лист.

Како преноси „Газета експрес“, према наводима из ЕУ, „нема простора да се негирају или релативизују догађаји који су се догодили у Рачку, на Косову, у јануару 1999“.

Лист наводи да у Бриселу кажу да региону Западног Балкана треба помирење, искрен рад и поштовање према жртвама.

„Власти би требало да раде на томе да обезбеде да се прошлост вреднује поштено и с уважавањем према жртвама. Региону је потребно помирење, стабилност и нормализација односа“, саопштено је из прес-службе ЕУ, преноси лист.

Што се тиче двогодишње затворске казне за бившег косовског министра Ивана Тодосијевића због изјава о масакру у Рачку, ЕУ сматра, како наводи „Газета“, да је на судовима да утврде да ли одређене изјаве представљају кривична дела.

„Казна мора бити пропорционална, узимајући у обзир све елементе случаја“, наводи се у одговору прес-службе ЕУ за ’Газету експрес‘“.

Иначе, албански министар спољних послова Гент Цакај упоредио је председника Србије Александра Вучића са министром пропаганде нацистичке Немачке Јозефом Гебелсом због тога што је Вучић рекао да су наводи о злочину над цивилима у Рачку измишљени.

Изјава председника Вучића о Рачку изазвала је оштра реаговања и у Приштини, а поднета је и кривична пријава пред Специјалним тужилаштвом Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала