Зеленски: О посебном статусу Донбаса после „нормандијског“ самита

Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да ће разговор о посебном статусу Донбаса бити могућ тек после састанка у „нормандијском формату“, који је заказан за 9. децембар у Паризу.

„Закон о посебном статусу Донбаса сада постоји, он важи до 31. децембра. Продужавање тог закона и гласање Врховне раде ће бити могући тек после повратка с ’нормандијског самита‘. Ако видимо да има неких важних корака којима идемо у сусрет једни другима, заиста ћемо говорити о том закону“, рекао је Зеленски.

Јелисејска палата у Паризу - Sputnik Србија
Где ће Макрон дочекати лидере „нормандијске четворке“

Врховна рада је Закон о посебном статусу Донбаса усвојила 2014. године, али он није почео да се примењује. На јесен прошле године украјински парламент је продужио тај закон до краја ове године.

Украјински председник је оценио да је позиција Кијева на преговорима веома снажна.

„Наша позиција је веома снажна, то је наша земља. Ја се ничега не плашим“, рекао је Зеленски и нагласио да је Кијев испунио све захтеве за одржавање сусрета, укључујући повлачење снага у Донбасу и усаглашавање „Штајнмајерове формуле“.

Зеленски је додао да током самита у „нормандијском“ формату треба да буде утврђено ко треба да одговара за прекид ватре у Донбасу, као и колико људи ће учествовати у размени затвореника и када ће та размена бити обављена.

Контакт група за Донбас је у Минску усагласила „Штајнмајерову формулу“, коју је предложио бивши шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер. Та формула подразумева механизам увођења посебне локалне самоуправе у појединим деловима Доњецке и Луганске области.

Након усвајања формуле у Кијеву, као и у другим градовима Украјине, одржани су протести противника такве одлуке украјинског руководства. Зеленски је изјавио да поштује право грађана на протест, али је позвао демонстранте да не подлежу провокацијама појединих политичара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала