Српски пензионери као Швајцарци: Шта доносе промене закона?

Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије усвојила је Измене и допуне закона о пензијском и инвалидском осигурању, према којима ће од 1. јануара наредне године бити примењен такозвани швајцарски модел усклађивања пензија, о чијим су ефектима пензионери већ исказали сумњичавост.

„Швајцарски модел“ практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији бити годишње усклађивање према 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Министар финансија Синиша Мали сматра да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђане, напомињући да највећи број европских земаља користи управо формулу усклађивања пензија у односу на раст цена и раста зарада.

© Sputnik / Владимир Вяткин / Уђи у фото-галеријуПросечна пензија у Србији већ сада износи мање од половине просечне зараде
Српски пензионери као Швајцарци: Шта доносе промене закона? - Sputnik Србија
Просечна пензија у Србији већ сада износи мање од половине просечне зараде

Извршни секретар Синдиката пензионера Србије у Удружењу гранских синдиката „Независност“ Злата Зец је ипак врло сумњичава.

Швајцарски модел без ванредног усклађивања

Није, како каже за Спутњик, спорна „швајцарска формула“.

„Између осталог, предложили смо и швајцарску формулу ― 50 одсто зараде, 50 одсто трошкови живота, односно инфлација, али уз предлог да дође до ванредног усклађивања пензија у тренутку када просечна пензија падне испод 50 одсто просечне зараде. Влада, нажалост, то није предложила, предложила је само швајцарску формулу“, напомиње Злата Зец.

Она је упозорила на то да је већ сада просечна пензија нижа од 50 одсто просечне зараде. Изразила је бојазан да би то за извесно време, за две-три године, довело до тога да би просечна пензија износила 30-35 одсто просечне зараде. У Хрватској је, каже, то сада случај. Просечна пензија износи око 37 одсто зараде, а у нашим условима би то, сматра она, била катастрофа, јер су пензије и сада недовољне за већину пензионера.

„Ове измене и допуне су, што се нас тиче, више козметичке, јер само враћање формуле за усклађивањ није добро уколико нема додатну клаузулу о ванредном усклађивању. Оне ће можда довести до номиналног раста пензија, али ће реална вредност пензије, односно њена куповна моћ опасти, и то ће материјални положај пензионера довести до катастрофе, а и сада је већ да не кажем ― катастрофалан“, рекла је секретарка Синдиката пензионера у УГС Независност.

Промена за ванбрачне заједнице

Закон о пензијском и инвалидском осигурању донео је новине и за ванбрачне заједнице. У случају смрти једног од партнера, право на пензију има онај други ако су живели заједно најмање три године или ако имају заједничку децу, што до сада није био случај.

CC0 / Pixabay / Усклађивање по швајцарском моделу ће за две-три године довести до тога да просечна пензија неће премашити 35 одсто просечне зараде
Српски пензионери као Швајцарци: Шта доносе промене закона? - Sputnik Србија
Усклађивање по швајцарском моделу ће за две-три године довести до тога да просечна пензија неће премашити 35 одсто просечне зараде

Злата Зец је констатовала да се предлагач закона оглушио о њихов стари предлог да се преиспита законска одредба о пенализацији према којој људи који су почели да раде са 18 година и имају 40 година стажа немају право на пуну пензију чак ни онда када наврше 65 година живота.

Иако је тај предлог својевремено добио подршку и министара у влади који су присуствовали седници Социјално-економског савета, Влада Србије га није прихватила. Објаснили су тада да би то радо урадили, али да ММФ то никако не подржава, навела је саговорница Спутњика.

Указује на то да се сада разговара и о подизању границе за пензију на 69 година и скреће пажњу да је због сличног решења у Француској милион људи изашло на улице.

„Хрвати су скупили 750.000 потписа за референдум да се не диже граница за пензионисање са 65 на 67 година, па се од тога одмах одустао“, била је критична саговорница Спутњика према евентуалном подизању старосне границе за одлазак у пензију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала