Велики лом у два најјача западна стуба — Америци и Британији, а последице ће осетити сви /видео/

© Nicolas RaymondЗаставе САД и Велике Британије
Заставе САД и Велике Британије - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика Британија и Америка, два стуба на којима почива читав западни систем, имају такве ломове на политичкој сцени, који указују колико су заправо крхке основе тих друштава.

Овако је Бранко Павловић, политички аналитичар, у емисији „Свет са Спутњиком“ одговорио на питање могу ли избори у Великој Британији 12. децембра и у Америци у новембру наредне године променити западну демократију.

Западно друштво у рушевинама старог система

Новинар Синиша Љепојевић каже да се и једни и други избори одвијају у значајном историјском амбијенту и због тога су важни и издвајају се од свих претходних.

„Западно друштво које симболизују Велика Британија и САД, пролази кроз рушевине старог система и зато су ти избори важнији од других. Тај амбијент у којима се избори одржавају, карактерише пре свега слом оног што се звало демократски систем и демократско друштво и у Великој Британији и у Америци“, казао је Љепојевић.

Он подсећа да је референдум о изласку Велике Британије из ЕУ био пре три и по године, као и да процес излажења није брз и лак. Изласка из те кризе још нема.

„Све оно што се дешавало у британском парламенту, јесте у ствари крај британске демократије какву смо ми знали. Народ је у директној демократији на референдуму изгласао излазак из ЕУ, а онда су се представници тог истог народа изјашњавали против изласка. То је потпуни крах једног система и у том контексту су ови избори у Британији изузетно важни јер ће показати да ли је британска јавност спремна да рашчисти рушевине система или ће бити нека апатија“, казао је Љепојевић оцењујући да ја британска јавност у већини огорчена и да је спремна на озбиљне ломове.

Рушење председника Америке

Његов је став да су избори у овом тренутку једини начин да Британци покажу незадовољство, додајући да је слична ситуација и у САД. Љепојевић сматра да је у Америци процес рушења не Доналда Трампа, него институције председника Америке. То је према његовим речима опасан процес, јер једно друштво не може да функционише ако нема институције које функционишу и које морају да се уважавају.

Павловић сматра да живимо у времену у којем се пробудила свест људи да они имају суверенитет и да се више не могу држати под контролом.

„Сада је све изашло на површину и естаблишмент је уздрман као никада у последњих сто година“, казао је Павловић.

Љепојевић сматра да је у историјском контексту ових избора врло важно подсетити да се десио сукоб унутар елита.

„Уз сва уважавања права обичног човека и демократских институција, ипак, једно друштво може да се промени на основу енергије елите. Овде је проблем што та елита више не постоји као јединствена, него се посвађала. Део сматра да овако више не може и признаје да је досадашњи систем потрошен и да се нешто мора мењати, други део сматра да се још може овако, да пљачка других народа може још дуго да траје и тај део елите обично зовемо дубока држава“, казао је Љепојевић.

Павловић истиче да је питање је да ли ће се страсти уопште смирити било ко да победи, јер онај ко изгуби, наставиће да спроводи агенду као да опет грађани ништа нису рекли.

„Ту је изразита сличност Велике Британије и Америке. Ровови су ископани толико дубоко и толико су закрвљени, да је велико питање шта ће бити“, казао је Павловић.

Завладали похлепа и богатство

Он објашњава да је Запад у кризи, наводећи бескрајну количину похлепе и концентрације богатства на рачун свих, али да је у основи рађање једног новог света који је већ данас економско једнак или јачи.

„То је остатак света, то нису више земље Г7, то су земље БРИКС-а, оне су надмоћне и то су нове околности“, сматра Павловић.

Не постоји земља која неће имати последице од британских и америчких избора, треба их пратити и покушати разумети куда они иду, пре свега када је реч о нашим евроинтеграцијама, сматрају саговорници Спутњика.

Љепојевић и Павловић су сигурни да ће Британија, ако Џонсон победи, напустити ЕУ већ првог јануара, иако је крајњи рок 31. јануар. Сагласни су да ће експресно вући потезе који ће му помоћи да учврсти позицију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала