Како је формиран савез Русије и Белорусије

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Белорусије
Заставе Русије и Белорусије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пре тачно 20 година председници Русије и Белорусије Борис Јељцин и Александар Лукашенко потписали су Споразум о формирању Савезне Државе (Русије и Белорусије). Како је све почело и докле се стигло у интеграционом процесу две државе?

Белоруско-руско братство рађало се у тешким годинама, када су након распада СССР-а нове државе настале на постсовјетском простору измениле своје геополитичке и стратешке приоритете. Почетак интеграција великих размера Белорусије и Русије представља потписивање историјског документа — Споразума о формирању Заједнице Белорусије и Русије 2. априла 1996. године, чиме је постављен камен темељац за почетак јединственог интеграционог пројекта — Савезне Државе.   

Годину дана касније, 2. априла 1997. године. Белорусија и Русија су потписале Споразум о Савезу Белорусије и Русије. Главни циљ стварања Савеза била је жеља да се повећа стандард грађана, ојачају братски односи, пријатељство и сарадња између Белорусије и Русије у политичкој, економској, социјалној области и другим сферама делатности, осигура стабилан социјално-економски развој држава на бази обједињавања њихових материјалних и интелектуалних потенцијала. Од тада се 2. април обележава као Дан јединства народа Белорусије и Русије. 

Устав Савеза Белорусије и Русије потписан је 23. маја 1997. године. У складу с њим, формирани су Виши савет и Извршни комитет Савеза Белорусије и Русије. Парламентарна скупштина Заједнице је трансформисана у Парламентарну скупштину Савеза Белорусије и Русије.

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Борис Јељцин и председник Белорусије Александар Лукашенко после потписивања Споразума о Савезну држава Русије и Белорусије
Како је формиран савез Русије и Белорусије - Sputnik Србија
Председник Русије Борис Јељцин и председник Белорусије Александар Лукашенко после потписивања Споразума о Савезну држава Русије и Белорусије

Године 1997. и 1998. формирани су извршни органи Савеза, направљен је заједнички буџет, реализовани су први савезнички програми. Формирани су Погранични и Царински комитет и Комитет за питања безбедности. Наредни важан корак у развоју односа између две државе догодио се 25. децембра 1998. године када су потписани Декларација о даљој интеграцији Белорусије и Русије, Споразум о равноправности грађана и Споразум о стварању равноправних услова за привреду. У тим документима председници две државе су изразили чврсту одлучност да се Русија и Белорусија у фазама крећу ка добровољном уједињењу у Савезну Државу, уз очување националног суверенитета држава-чланица савеза. Истовремено су били одређени главни правци интеграционог рада у економској и социјалној области.

На данашњи дан 1999. године Русија и Белорусија су потписале Споразум о формирању Савезне Државе. Документ је ступио на снагу 26. јануара 2000. године. Он осигурава равноправан статус привредника две државе.

© Sputnik / Сергей ГунеевПредседници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, на састанку у Сочију
Како је формиран савез Русије и Белорусије - Sputnik Србија
Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, на састанку у Сочију

Од тада, па до данас надоградња Савезне Државе није престајала. Формирана је солидна споразумно-правна база. Створени су сви услови за осигурање равноправности грађана, вођење заједничке одбрамбене политике и усаглашене спољне политике, реализацију великих економских и научно-техничких процеса. Између две државе не постоје визе и миграциона документа, нису потребна одобрења за рад у другој држави. Данас су практично решена питања равноправности грађана две државе у областима као што су образовање, куповина некретнина и право на запослење.

Савезна Држава Русије и Белорусије умногоме је постала оријентир за интеграционе процесе на постсовјетском процесу. Бројни руско-белоруски споразуми су искоришћени приликом формирања Царинског савеза Русије, Белорусије и Казахстана, а затим и Евроазијског економског савеза.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала