Нови „летећи тенкови“ из Русије показују докле је Војска Србије стигла

© Sputnik / Виталий ТимкивХеликоптер Ми-35
Хеликоптер Ми-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Побољшање материјалног статуса припадника ваздухопловства се већ осећа и то је важно, али не и пресудно за бављење позивом пилота, јер је то занимање које пре свега морате волети и чему треба бити посвећен, истакли су потпуковник Добросав Дрндаревић, пилот хеликоптера Ми-35 и мајор Бојан Тркуља, пилот хеликоптера Ми-17.

Говорећи о новим хеликоптерима Војске Србије који су јуче представљени, Дрндаревић је за телевизију „Прва“ рекао да хеликоптере Ми-35 због свог изгледа на Западу зову „летећи тенкови“, а у Русији „крокодили“, и поручио да је реч о хеликоптерима који су у сваком погледу у светском врху.

Он је додао да је, у односу на оно што смо имали досад, набавка тих хеликоптера заиста велики искорак и техничко-технолошко унапређење хеликоптерске ескадриле, а самим тим и Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

Хеликоптер Ми-35 првенствено је намењен за извршавање борбених задатака. То је вишенаменски борбени хеликоптер. Основни задатак је употреба у борбеним дејствима, као подршка копненим снагама на земљи. Поред те основне намене, може да извршава читаву палету других задатака, као што су превожење терета, извиђања из ваздушног простора, санитетско превожење болесних и рањених. Одличан хеликоптер који може да извршава и сложене задатке“, рекао је потпуковник Дрндаревић.

За обуку на новим летелицама потпуковник Дрндаревић је истакао да је била интензивна и захтевна и додао да се усавршавањем пилота подиже способност читаве војске да одговори на све изазове и претње.

Према речима мајора Тркуље, вишенаменски хеликоптери Ми-8 на нашим просторима су у употреби већ пет деценија, а млађа генерација хеликоптера Ми-17 наследник је те генерације и осим основне — транспортне намене, може да испуни бројне задатке, као што су гашења пожара, ношење спољног терета, као и задатке трагања и спасавања, и може да оствари озбиљне ефекте у борбеним дејствима, пренео је Танјуг.

Мајор Тркуља је рекао да је обука за управљање новим хеликоптерима трајала шест месеци, да је протекла у најбољем реду и да су сви задовољни резултатима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала