Протест опозиције у Кијеву уочи самита „нормандијске четворке“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротест опозиције на Тргу независности у Кијеву уочи самита "нормандијске четворке" у Паризу
Протест опозиције на Тргу независности у Кијеву уочи самита нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
На Тргу независности у Кијеву одржан је протест опозиције уочи самита „нормандијске четворке“.

Демонстранти су узвикивали паролу „Црвене линије за Зеленског“. Према речима организатора, на скупу се окупило неколико хиљада људи. Присутни су носили заставе Украјине, црвено-црне заставе Украјинске устаничке армије (екстремистичка организација забрањена у Русији), као и страначке заставе Европске солидарности и националистичке Слободе.

Бивши председник Украјине Петро Порошенко је окупљенима на протесту саопштио захтеве за актуелног председника Владимира Зеленског, као и другим учесницима „нормандијског самита“.

Председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Порошенко посаветовао Зеленског: Не састај се са Путином један на један
Порошенко је нагласио да би сви учесници самита у Паризу требало да чују људе на Мајдану (Трг независности у Кијеву). „Ако издате Украјину, издајете Европу“, рекао је Порошенко европским лидерима.

Бивши председник земље означио је „црвене линије“ преко којих, према његовом мишљењу, учесници самита у Паризу не би требало да пређу.

Он је међу њима навео да је неприхватљиво одступање од оријентације Украјине ка европским и евроатлантским интеграцијама, затим немогућност вођења непосредних преговора са представницима територија Донбаса које нису под контролом Кијева, немогућност одржавања избора у Донбасу пре реализације безбедносних услова, ослобађање заробљеника „на окупираним територијама и у Русији“.

За Порошенка су „црвене линије“ и немогућност „трговања Кримом“ и недопустивост уступака Украјине током преговора у замену за снижавање цена гаса.

Бивши председник Украјине и лидер партије Солидарност раније је изјавио да митинг, који ће се одржати на Мајдану, није протест, већ скуп подршке и заштите Украјине.

У Паризу ће 9. децембра бити одржан самит у „нормандијском формату“. Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током обележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Од тада је одржан низ телефонских разговора и самита, као и контаката министара спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала