Руске мобилне апликације претња за америчку националну безбедност

© AP Photo / Jenny KaneАпликација „Фејсап“
Апликација „Фејсап“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) сматра да би сваку апликацију направљену у Русији требало сматрати претњом по националну безбедност.

На тај начин је америчка безбедносна агенција одговорила на предлог демократског сенатора Чака Шумера да апликацију „Фејсап“, производ руске фирме „Вајерлес лаб“, треба уврстити на списак претњи, објашњавајући свој став тврдњама да руска обавештајна служба ФСБ има могућности да контролише све врсте комуникација и услуга на руској мрежи без учешћа провајдера.

Претња за безбедност или слободна конкуренција

У Москви истичу да овакве провокације представљају борбу против слободне конкуренције, а политички аналитичар Павел Шипилин не искључује могућност да руске апликације буду забрањене на америчком тржишту.

„Американци користе тоталитарне методе у борби против конкуренције. Више не можемо говорити о капитализму и слободној трговини када се САД и велики број западних земаља полако трансформишу у тоталитарне земље. Американци губе позицију хегемона и на сваки начин покушавају да зауставе тај процес. После приче са Сноуденом, све сумње америчких обавештајних служби према Русији, Кини, Индији и европским земљама су ирелевантне. САД контролишу цео свет и немају никаквог права да било кога оптужују “, рекао је Шипилин.

Бивши виши официр ФСБ-а Димитриј Јефимов сматра апсурдном оптужбу да мала руска ИТ фирма својим производом угрожава националну безбедност САД.

ИТ корпорације у САД под контролом америчке „агенције без имена“

„Још од масовног ширења и коришћења руског антивируса ’Касперски‘, Москву оптужују да она у ’домаће‘ програме инфилтрира различите врсте других програма као што је на пример ’бекдор‘, које користи за шпијунажу. Такву праксу су заправо покренули сарадници америчке Државне безбедносне агенције, која се још назива и ’агенција без имена‘. Сарадња те обавештајне агенције са америчким корпорацијама, као што је на пример ’Гугл‘, знатно је дубља и јача него сарадња ’Лабораторије Касперски‘ и руских државних органа. Русија се никада не меша у активности компаније ’Касперски‘, а америчка Државна безбедносна агенција користи могућности ’Гугла‘ за прикупљање података, уз сагласност корисника или без ње“, рекао је Јефимов.

Предизборне комбинације

Експерт сматра да је демократама потребан било какав разлог како би вратили Русију на дневни ред унутрашњих политичких борби, а све у контексту предстојећих председничких избора у САД.

Апликација за мобилне телефоне „Фејсап“ може трансформисати лице, учинити га насмејаним, старим, младим. Направљена је у јануару 2017. године за телефоне који користе оперативни систем компаније „Епл“, а у фебруару исте године за телефоне са оперативним системом „Андроидом“. Две године након лансирања, та апликација је ушла у топ десет најпопуларнијих апликација, преузета је више од 73 милиона пута, а за само десет дана на врхунцу потражње зарадила је више од милион долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала