У Србији се тешко дише, како се изборити са загађењем

© Tanjug / Jaroslav PapНебо изнад Новог Сада
Небо изнад Новог Сада - Sputnik Србија
Пратите нас
Београд је јуче поново био један од најзагађенијих градова, а веома се тешко дисало у Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу, Ваљеву, Бору. С првом кишом је и квалитет ваздуха постајао бољи. Како се изборити са загађењем?

Стручњаци кажу да није повећана емисија загађујућих честица, већ су атмосферске прилике допринеле да аерозагађење буде високо. Према подацима сајта „Ер вижуал“, слична ситуација је и данас.

Дописник Радио-телевизије Србије јавља да је још један дан у Ваљеву освануо с алармантним подацима о загађењу ваздуха. Ваљево је јако загађен град.

Последњи подаци говоре да је концентрација ПМ-10 честица 107 микрограма по метру кубном. У последња два-три дана подаци су још драстичнији.

ПМ-10 честице су међу најопаснијим загађивачима. Производ су лоших енергената, као што је лигнит. У Ваљеву је 10.000 домаћинстава изван система градске топлане, преноси јавни сервис.

Велики загађивач ваздуха је и „Крушик“, који дневно троши до 70 тона лигнита. Та фабрика је припремила елаборат за грејање на компримовани гас, потребно је 2,7 милиона евра. Чека се одговор надлежног министарства.

Градска власт је пре неколико дана припремила мере са смањење аерозагађења. Биће одређене субвенције за грађане који желе да се греју еколошким енергентима. Одобриће се јефтинији прикључци на градску топлану.

Планира се и измештање саобраћаја из центра града.

У последњих годину дана, топлана је са мазута прешла на компримовани гас. На њу се прикључила градска болница и једна градска школа се више не греје на мазут.

Мере опреза

Репортер РТС-а са улица Београда јавља да је у граду непријатан осећај због велике влажности ваздуха и да је видљивост смањена. Према последњим подацима, највеће загађење ваздуха је у Старом граду и на Новом Београду.

Најугроженије су труднице, старије особе и деца. Особе са срчаним и респираторним проблемима требало би да бораве у затвореном простору.

Када је ваздух јако загађен, треба поштовати препоруке стручњака.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе витаминима, витаминима Це и Е, затим омега 3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала