Зашто се Крим 1991. није придружио Русији

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит - карта Крима
Графит - карта Крима - Sputnik Србија
Пратите нас
Пре потписивања Беловешког споразума 1991. године, Крим, Луганска и Доњецка област затражили су од руских власти да их приме, али Москва „није имала времена за преговоре са Кијевом“, изјавио је Сергеј Филатов, први заменик председавајућег Врховног савета Руске Федерације (1991—1993), а потом шеф администрације председника Бориса Јељцина.

Филатов је у интервјуу за лист „Взгљад“ истакао да су у Врховни савет Руске Федерације стално долазиле делегације из Доњецка, Луганска и са Крима које су тражиле да их не остављају у саставу Украјине.

„То су биле земље које су биле исконски наше. Просто су их дали Кијеву. Они су схватали да се налазе у неравноправним условима са Украјинцима. У Украјини се врло снажно развијао национализам. И даље се води рат око ових области, и не само ових. Сада се почели да говоре о томе да ћемо и друге области узети себи, у Русију“, рекао је он.

Али председник државе Борис Јељцин одбио је да их прими у састав Русије, јер, према мишљењу Филатова, „није било времена“ за преговоре, као ни ресурса да се прехране нови региони.

„Нисмо имали времена. Гледали смо како уопште да преживи Русија. Пре него што су почеле владине реформе, у многим областима није било хлеба. Брашна је остало за неколико дана и остало је 120 милијарди долара дуга од СССР-а. О чему да се размишља тог тренутка — о Украјини или ипак о себи, о својим људима?“, објаснио је бивши шеф Јељцинове администрације.

Председник РСФСР Борис Јељцин, председник Белорусије Станислав Шушкевич и председник Украјине Леонид Кравчук на потписивању Споразума о стварању Заједнице Независних Држава 8. децембра 1991. - Sputnik Србија
Бивши украјински председник: Грађани 1991. године желели савез са Русијом

Филатов тврди да је Москва у почетку преговарала са Кијевом и покушала да „одбрани Крим“. Али када се поставило питање предаје нуклеарног оружја Русији, министар одбране Украјине Константин Морозов пружио је врло снажан отпор.

„Он (Морозов) је био категорички против давања атомског оружја Русији. Тада су увучене и треће стране, које су постале гаранти, као и наша земља, територијалног интегритета Украјине — под условом да нам Кијев дâ оружје“, истакао је Филатов.

У недељу, 8. децембра, навршава се 28 година од потписивања Беловешког споразума, којим је практично прекинуто постојање СССР-а. Документ су потписали високи званичници и шефови влада трију савезних република: Борис Јељцин и Генадиј Бурбулис из Руске Федерације (РСФСР), Станислав Шушкевич и Вјачеслав Кебич из Републике Белорусије и Леонид Кравчук и Витолд Фокин из Украјине.

© Sputnik / Юрий Иванов / Уђи у базу фотографијаПредседник РСФСР Борис Јељцин, председник Врховног савета Белорусије Станислав Шушкевич, председник Украјине Леонид Кравчук након потписивања Споразума о стварању Заједнице Независних Држава у Беловешкој шуми
Зашто се Крим 1991. није придружио Русији - Sputnik Србија
Председник РСФСР Борис Јељцин, председник Врховног савета Белорусије Станислав Шушкевич, председник Украјине Леонид Кравчук након потписивања Споразума о стварању Заједнице Независних Држава у Беловешкој шуми

Споразумом је констатовано укидање постојања СССР-а као „субјекта међународног права и геополитичке стварности“ и најављено стварање Заједнице независних држава (ЗНД).

Син првог секретара Централног комитета КПСС Никите Хрушчова, научник и публициста Сергеј Хрушчов, тврдио је да су се у Беловешкој шуми Јељцин и Кравчук договорили да ће Крим бити део независне Украјине.

Кравчук је, са друге стране, изјавио да се током припреме Беловешког споразума питање Крима није покретало.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала