Рус због којег је Београд постао европска престоница

Николај Краснов – руски неимар Србије, са сарадницима у Београду.
Николај Краснов – руски неимар Србије, са сарадницима у Београду. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Подизање споменика Николају Краснову у Београду врло је значајно због тога што ми на овај начин, у симболичком смислу, одужујемо велики дуг великом архитекти и инжењеру, рекао је за Спутњик министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

„Пре три или четири године и бивша Авалска улица је добила име по Краснову, а сада је подигнут овај лепи споменик — лик Краснова који гледа управо у једно од здања које је пројектовао. Велика је заслуга Николаја Краснова за садашњи изглед Београда. Он је унео једну посебно значајну особеност свог талента, своје уметничке, архитектонске визије“, напомиње Вукосављевић.

© Sputnik / Дејан СимићСпоменик Николају Краснову у центру Београда
Рус због којег је Београд постао европска престоница - Sputnik Србија
Споменик Николају Краснову у центру Београда

Како министар каже, велика дела руског архитекте углавном су позната, али стицајем историјских околности, расле су и стасавале генерације које нису много знале о делу Краснова и његовој заслузи за изглед Београда, који се мењао после трагедије у Првом светском рату.

„Једноставно, не само захваљујући Краснову, али у великој мери захваљујући управо њему, Београд је после разарања из Великог рата постајао, својим изгледом и својом архитектуром, значајна европска престоница. Руски емигранти који су дошли после револуције били су активни у области архитектуре, грађевинарства, глуме, балета, позоришне уметности и многих други професија из природних и друштвених наука и једноставно су дали нашем друштву драгоцене еликсире свог рада, талента и стручности“, закључио је министар Вукосављевић.

Спутњик је својевремено објавио опсежну причу о Николају Краснову, руском неимару Србије, и његовој улози у модернизацији српске престонице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала