Србија, Кипар, Венецуела и Летонија под ударом нових америчких санкција

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаМинистарство финансија САД у Вашингтону
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Санкције су спроведене у складу са Законом Магнитског, који омогућава америчкој влади да изрекне економске мере против оних фирми и појединаца за које сматра да су умешани у кршење људских права.

Министарство финансија САД саопштило је да уводи санкције против 17 појединаца и 29 правних лица из Србије, Летоније, Венецуеле и са Кипра, као и против четири додатне компаније: „Вентспилс фрипорт ауторити“, „Вентспилс девелопмент ејџнси“, летонског Удружења за пословни развој и летонског Удружења за транзитне послове.

Међу онима које је америчко министарство санкционисало 9. децембра је и Слободан Тешић, који је у документу објављеном на веб-сајту Министарства назван једним од „највећих дилера оружја и муниције на Балкану“, као и неколико компанија и појединаца повезаних са њим.

На списку Министарства се налази и градоначелник летонског града Вентспилса, Ајварс Лембергс, кога САД сумњиче за корупцију, проневеру државне имовине и примање мита.

„Данас, на Међународни дан борбе против корупције, ми (Министарство) циљамо на корумпиране актере и њихове мреже у бројним земљама Европе, Азије и Латинске Америке. Поред тога, данас су именована два корумпирана венецуеланска званичника у светлу њихове руководеће улоге у режиму (председника Николаса) Мадура“, рекао је министар финансија Стивен Мнучин, а наводи се на сајту.

САД су увеле санкције против Венецуеле и њених званичника последњих година у досад безуспешним покушајима да приморају легално изабраног председника Николаса Мадура да поднесе оставку. Наиме, Вашингтон је ограничио могућности Каракаса да продаје сирову нафту, једну од својих најважнијих извозних роба, јер се земља бори да превазиђе економску кризу и снажну инфлацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала