ВАДА: Русија дужна пет милиона долара за антидопинг истрагу

© AFP 2023 / TOFIK BABAYEVЛого Светске антидопинг агенције ВАДА
Лого Светске антидопинг агенције ВАДА - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска антидопинг агенција (ВАДА) испоставиће Русији рачун за спровођење антидопинг истраге, изјавио је за Спутњик генерални директор ове организације Оливије Нигли.

Он је истакао да је агенција на истрагу потрошила „неколико милиона долара“, али се засад не зна коначна сума.

„Вероватно се ради о нешто мање од пет милиона“, додао је Нигли.

Према речима извршног директора ВАДА, Русија мора да уплати тај новац док се не обнови статус Руске антидопинг агенције (РУСАДА), односно у року од четири године од дана ступања одлуке на снагу.

Руски премијер Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Медведев: Немогуће је игнорисати одлуку ВАДА о нашим спортистима

Према његовим речима, цифра ће расти.

„Ако будемо морали да предузимамо нове радње, оне ће бити укључене у рачун, јер сматрамо да нисмо ми дужни да платимо рад за утврђивање ко је крив што смо обмањивани“, додао је Нигли.

Он је истакао да ће Русија морати да плати све трошкове ВАДА у истрази Русије све до враћања статуса агенцији РУСАДА и ревизије организације као би се потврдила њена независност.

„Након тога биће издат коначни рачун, али Русија може да почне са уплатама крупних износа већ сада. Већ смо потрошили много. Први рачун ће бити послат Русији након одлуке Арбитражног суда“, објаснио је Нигли.

Извршни комитет ВАДА суспендовао је на четири године Русију са учешћа на свим међународним такмичењима, укључујући и Олимпијске и Параолимпијске игре. Дозволу за такмичење добиће само „чисти“ руски спортисти, који ће се такмичити у неутралном статусу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала