Боцан-Харченко о Косову: Не постоји ниједан предуслов за наставак преговора /видео/

© Sputnik / Дејан СимићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко сматра да не постоји ниједан предуслов за наставак преговора између Београда и Приштине и истиче да је проблем Косова отворен, без помака, а нерешавање тог питања један је од најважнијих разлога нестабилности региона.

„Косово је део Србије и само народ и руководство Србије знају шта је најбоље решење. Подржаћемо компромис, али свако решење мора да буде подржано у СБ УН и неопходно је да буде усвојена нова резолуција уместо важеће Резолуције 1244“, рекао је руски амбасадор.

Нема минималне сагласности за преговоре 

Он је упозорио да не постоји ниједан предуслов за конструктивну размену мишљења и дијалог, а један од тих предуслова је и минимум сагласности у међународној заједници.

Боцан-Харченко је током предавања на Институту за међународну политику и привреду казао да је Русија пре три недеље нудила да се усвоји изјава председника Савета безбедности УН после дискусије о Косову, али нису успели да се договоре о документу због негативног става партнера, а Русија је, притом, у нацрту инсистирала на Резолуцији 1244.

„И зато кажем да нема ни минимума сагласности међународне заједнице“, навео је он.

Руски амбасадор је подсетио на преговоре из 2007. године у којима је и сам учествовао.

„Били смо у праву. Тада смо тражили наставак разговора, a рекли су да је компромис немогућ и да су све опције исцрпљене. Знамо сва дешавања после једностраног проглашења независности“, рекао је Боцан-Харченко.

Спровести договорено 

Боцан-Харченко је казао и да Русија подржава бриселски дијалог јер он има подршку УН.

„Подржали смо неке ствари за које мислимо да су битне. ЕУ је успела да дође до неких споразума, али не и до тога да се они спроведу на терену. Пре наставка разговора неопходно је спровођење договореног у Бриселу и укидање такси које немају смисла, а ни везе са европском реалношћу. Потребан је и притисак на Приштину да побољша ситуацију на самом Косову, али то је тешко јер још нема институција после избора“, оценио је руски дипломата.

Ако Брисел настави преговоре, Москва ће то подржати, јер сматрамо да је тај формат уз подршку УН најбољи, рекао је он.

„Наш председник тражи да увек кажемо шта је реалност и зато кажем да желимо преговоре, али и да је решење немогуће без директних разговора страна. Преговори, такође, не смеју да буду изговор за наметање неких опција“, рекао је руски амбасадор.

Боље је сачекати, радити на стварању поверења, решавати питања из свакодневног живота и стварати услове за политичке преговоре, уверен је Боцан-Харченко.

Такође је неопходно очување свих капацитета међународног присуства на Косову, додао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала