Порнићи, крв и мучење за децу

Пратите насTelegramOdyssey
Чак 86 одсто деце у Србији интернет користи свакодневно, у просеку три сата, углавном за забаву. Половина гледа слике крви и мучења животиња и људи на интернету, а готово трећина приступа порнографским сајтовима, а подаци су слични за све европске земље, показало је истраживање „Деца Европе на интернету“.

Млади на интернету најчешће гледају људе који повређују себе или друге, узимају дрогу, дају савете за самоубиство. Кажу да мрежу користе пре свега за забаву, али скоро трећина је имала узнемирујуће искуство.

„Резултати међународног истраживања слични су и у другим земљама, попут Хрватске, Норвешке, Италије, али оно по чему се Србија разликује, јесте улога родитеља која је овде слабија у заштити деце од неодговорног коришћења интернета“, каже Ређина де Доминићис, директорка Уницефа, преноси РТС.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек истиче да је сфера када су деца на интернету ван школе некако још у сивој зони.

„Ми још немамо увид у то шта наши ученици, шта наша деца раде ван образовног система и на то тешко можемо да утичемо“, додаје Вичекова.

Четвртина младих о лошем искуству или насиљу на интернету не разговара ни са ким. Неки потраже помоћ родитеља, а од пре две и по године могу бесплатно телефоном да се обрате стручњацима.

„Наш национални контакт центар је за две и по године рада имао више од 11.900 позива, онлајн упита на број телефона 19833, као и преко платформе ’Паметно и безбедно‘. Формирано је чак више од 2.200 предмета, од тога је чак 180 прослеђено надлежним институцијама са којима центар сарађује“, нагласила је Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

У истраживање „Деца Европе на интернету“ Србија се укључила пре две године. У првом кругу истраживања учествовало је 25 земаља, а у другом 19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала