Друга највећа земља на планети поднела чак 58 тужби против „Фолксвагена“

© AFP 2023 / ANDERSEN Лого Фолксвагена и застава Немачке
Лого Фолксвагена и застава Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
Канадска влада је поднела тужбе против „Фолксвагена“.

Тужбе су поднели зато што је „Фолксваген“у Канаду извозио аутомобиле за које су руководиоци немачке компаније знали да нису у складу с канадским законима о издувним гасовима.

Немачки произвођач аутомобила суочен је са 58 тужби за кршење канадског Закона о заштити животне средине, зато што је у ту земљу између 2008. и 2015. године извезао 128.000 возила која нису била у складу с поменутим законом, јавља АП.

Како додаје америчка агенција, „Фолксваген“ ће морати да се суочи са још две одвојене тужбе које га терете за давање нетачних информација.

„Фолксваген“ је издао саопштење у којем тврди да је у потпуности сарађивао с канадским властима, као и да је са њима постигао споразум који ће бити предочен у петак на суду у Торонту.

„На саслушању ће стране дати суду да размотри предлог решења. Детаљи тог предлога решења биће представљени током саслушања“, наводи се у саопштењу .

АП наводи да званичници канадског Министарства заштите животне средине нису желели да коментаришу саопштење „Фолксвагена“ и да су једино одговорили да је случај пред судом.

Канадске тужбе против немачке компаније уследиле су више од четири године пошто је произвођач аутомобила из Волфсбурга признао да је у 11 милиона својих аутомобила уградио софтвер који лажно приказује податке о емисији издувних гасова.

Због овог случаја, „Фолксваген“ је у САД проглашен кривим пред судом у марту 2017. и приморан да плати казну од 4,3 милијарди долара.

Неколико званичника компаније проглашено је кривим пред судовима у САД и Немачкој, а неки од њих су већ послати на издржавање затворских казни, подсећа АП.

Америчка агенција додаје да је цела афера немачког гиганта коштала више од 30 милијарди долара, када се саберу судски трошкови и одштете које је „Фолксваген“ морао да исплати оштећеним купцима.

Возила на којима је „Фолксваген“ уграђивао спорни софтвер у Канади била су аутомобили с дизел-моторима продавани под брендовима „Фолксваген“, „Ауди“ и „Порше“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала