Евро стиже у комшилук

CC0 / Pixabay / Новац
Новац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада и Централна банка Хрватске усклађују пакет кључних мера којима ће, у тренутку када та земља буде уводила евро, објавити рат заокруживању цена.

То значи да ће се стати на крај неоправданим поскупљењима роба и услуга, потврђује порталу „Новац“ Борис Вујчић, гувернер Хрватске народне банке.

Потпредседник Владе Хрватске и министар финансија Здравко Марић је на једном скупу говорио о инструментима којима Бански двори намеравају да се одупру поскупљењима у тренутку замене куне евром.

Главна мера око које постоји сагласност фискалне и монетарне политике у Хрватској односи се на дуално исказивање цена у раздобљу од највероватније шест месеци пре увођења евра и после њега, преноси „Инвеститор“.

Ако би Хрватска, на пример, увела евро 1. јануара 2023. године, што се узима као реалан датум, то би значило да би сви трговци већ од 1. јула 2022. године цене роба и услуга исказивали и у кунама и еврима.

Исто би правило важило и у првих шест месеци након што Хрватска уведе евро, и то како би се људи навикли на нову валуту и могли да упоређују цене истих производа у кунама и еврима.

Наравно, обавеза исказивања дуалних цена, у кунама и еврима, зависи од датума увођења евра, што значи да би евентуално увођење евра 1. јануара 2024. године, или годину дана касније него што се очекује, за годину дана померило и шестомесечни термин дуалног исказивања цена роба и услуга.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала