Русија позвала Америку да прихвати изјаву о недопустивости нуклеарног рата

© AP Photo / Alex BrandonСастанак америчког државног секретара Мајка Помпеа и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Вашингтону
Састанак америчког државног секретара Мајка Помпеа и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарао о Украјини и нагласио потребу за поштовањем Минских споразума.

Помпео је изјавио да је са руским министром разговарао о решавању ситуације у Сирији и да су се стране сложиле да нема војног решења тог сукоба.

„Када је Сирија у питању — радимо на спровођењу Резолуције 2254. То је резолуција Уједињених нација. Сматрамо да не постоји војно решење и да Сирија не треба да постане уточиште за терористичке групе и ДАЕШ“, нагласио је Помпео.

Амерички државни секретар рекао је да се са руским министром Сергејом Лавровом договорио о наставку дипломатског рада међу земљама.

„Русија и Сједињене Америчке Државе морају да побољшају односе и ми смо на томе радили током последње две године... Лавров и ја смо се договорили да наставимо да активно радимо у овом правцу дипломатским путем. Договорили смо се да одржавамо контакте“, рекао је Помпео на заједничкој конференцији за новинаре.

Наставак нормализације односа

Са своје стране, Лавров је објаснио да ће Русија наставити дијалог са Сједињеним Америчким Државама и тражити могућност нормализације односа.

„Имамо различите погледе на неке ствари и наивно је претпоставити да ћемо о кључним питањима преко ноћи постићи међусобно разумевање... Наравно, слажемо се са нашим америчким партнерима да се ситуација, када се нагомилавају противречности између водећих нуклеарних сила, не може назвати прихватљивом. То не иде у корист ни наших земаља, ни међународне заједнице“, истакао је Лавров након разговора са америчким државним секретаром.

Руски министар рекао је да је са Помпеом разговарао и о контроли наоружања.

Лавров је рекао да је једна од главних тема састанка била стратешка стабилност.

„Обратили смо пажњу на негативне последице повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета“, рекао је он.

„Нагласили смо да смо и у тренутним условима, након што је споразум престао да постоји, заинтересовани да ову сферу стратешке стабилности не одбацимо тек тако“, додао је Лавров.

„Што се тиче продужавања Споразума о стратешком офанзивном наоружању, као што сам већ напоменуо, Русија је недавно још једном потврдила спремност да пристане да га продужи овог тренутка како би се смањиле тензије у светској заједници због чињенице да ће последње средство за контролу наоружања између Сједињених Америчких Држава и Русије престати да буде на снази. Ми смо, као што сам рекао, спремни за то већ данас. На потезу су наше америчке колеге“, истакао је Лавров.

Помпео је, са своје стране, рекао да је Споразум о стратешком наоружању закључен у другој ери и да су се од тада претње стратешкој стабилности промениле.

„То је споразум склопљен пре много година, када је постојао другачији баланс снага великих сила, друге врсте наоружања, претње су биле другачије у поређењу са данашњим. Данас претња стратешкој стабилности нису само бомбардери, подморнице или ракете. Постоје и друге методе које могу довести до дисбаланса стабилности“, оценио је Помпео.

Он је истакао да је „потребно проширити подручје примене овог споразума, мора се укључити Комунистичка партија Кине.

„Мора се осигурати да они буду спремни да учествују у процесу који ће створити систем споразума који омогућавају стратешку стабилност, као што су то Споразум о стратешком офанзивном наоружању и Споразум о ликвидацији ракета.“

Амерички државни секретар додао је и да Кина има мање таквих система, али да то не значи да „ћемо наметати неко ограничење било којој земљи“.

„Говоримо о развоју система услова који обезбеђује стабилност људима у САД, Русији и широм света.“

Он је истакао да је потребан добар стратешки дијалог и да се „нада се да ћемо овај процес започети на конструктиван начин тако да све стране разговарају о претњама стратешкој стабилности у свету“.

„Ако то учинимо, почећемо да се конструктивно крећемо како би све стране разматрале претње стратешкој стабилности у свету. Ако то учинимо, постићи ћемо напредак“, додао је он.

Не дозволити нуклеарни рат

Лавров је на конференцији такође навео да је америчког дипломату позвао да прихвати изјаву о недопустивости покретања нуклеарног рата.

„Такође потврђујемо предлог да се поново, на основу примера Совјетског Савеза и САД, на нивоу председника усвоји изјава о недопустивости нуклеарног рата“, нагласио је руски министар.

Он је додао да „тај предлог остаје отворен“, као и да су разговори били пословни и отворени.

Руски министар саопштио је да је у разговору са америчким државним секретаром предложио утврђивање обавеза земаља да се не мешају у међусобне унутрашње послове.

„Више пута смо предлагали, а данас још једном подсетили, да се вежемо међусобним обавезама о немешању у унутрашње послове, по узору на размену личних белешки која се догодила 1933. године, када су се обнављали дипломатски односи између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава. Председник Рузвелт и америчка страна су предложили и ми смо се сложили да разменимо писма између председника Рузвелта и нашег министра спољних послова Литвинова. У писмима су биле наведене обавезе да се спрече сва мешања у међусобне унутрашње послове“, објаснио је Лавров.

О „нормандијском формату“

Лавров је на конференцији у Вашингтону изјавио да је подробно информисао америчког државног секретара о јучерашњим преговорима „нормандијског формата“ и достигнутим резултатима.

Он је рекао да је „детаљно упознао Мајка Помпеа и његову делегацију о јучерашњим разговорима у оквиру ’нормандијског формата‘ у Паризу, одлукама које су тамо донете и питањима која тек треба решити да би се у потпуности кренуло у правцу спровођења Минских споразума“.

„Важно је да коначни документ, који су синоћ одобрили председници Русије, Украјине, Француске и канцеларка Немачке, потврђује неповредивост Минских споразума и захтева њихову пуну реализацију“, рекао је Лавров и додао да је то „апсолутно наш став“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала