Што паметнији, то опаснији: Све већи број повреда због коришћења мобилних телефона

© Фото : PixabayСмартфон
Смартфон - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавно објављено истраживање у часопису ЈАМА показало је пораст повреда повезаних са употребом мобилних телефона у последњих 20 година.

Студија је анализирала податке националних служби за хитне случајеве и показала да су повреде биле мање учестале до 2007. године, када је, на пример, ајфон први пут пуштен на тржиште.

Убрзо су након тога повреде повезане с телефонима почеле драматично да расту.

Према студији, највише повреда трпе врат, лице, очи, нос, уши и глава, преноси Б 92.

CC0 / пиксабеј / Расте број смртних случајева повезаних са употребом мобилних телефона
Што паметнији, то опаснији: Све већи број повреда због коришћења мобилних телефона - Sputnik Србија
Расте број смртних случајева повезаних са употребом мобилних телефона

Ометање у вожњи и слање порука током шетње били су главни узроци повреда људи старосне доби од 13 до 29 година. Деца до 13 година најчешће су се повређивала самим телефоном, због величине и тежине данашњих „паметних“ уређаја.

Раније студије су закључиле да чак и само коришћење паметног телефона може да штети вашем врату и кичми, зато што се на сваки центиметар за који нагнете главу према напред из неутралног положаја удвостручи притисак на кичму.

Поред пораста броја повреда повезаних са мобилним телефоном, постоји и стални пораст смртних случајева. У 2018. години амерички Национални савет за безбедност забележио је 2.841 особу која је умрла у несрећама узрокованим због непажње и растројености, док нека друга истраживања говоре о више од 6.000 смрти пешака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала