На Кефалонији пронађен брод из Христовог времена

© AP Photo / UncreditedАнтички ћупови у Медитерану
Антички ћупови у Медитерану - Sputnik Србија
Пратите нас
Група археолога наишла је на олупину брода из времена Исуса Христа у близини обале острва Кефалоније. Назвали су га „Фискардо“, у част оближње рибарске луке.

Олупина је пронађена помоћу претраге морског дна путем сонарних слика око острва Кефалоније, извештава „Џурнал оф археолоџикал сајенс”. Испоставило се да је „Фискардо“ једна од четири највеће олупине пронађене на Медитерану и да датира из ове ере.

Тим стручњака за морску геологију, подводну археологију, океанографију и праисторију прегледао је остатке како би утврдио период у којем су га користили, датирајући олупину између 1. века п. н. е. и 1. века н. е.

​Брод је стајао на морском дну са врчевима за складиштење вина, маслина и жита. Посуде, познате као амфоре, добро су очуване и на броду их је било око 6.000 када је брод потонуо.

Брод је дугачак 34 метра и широк 13 метара. Још није одлучено хоће ли га подићи са дна океана. „Пола је укопано у седименту, па имамо велика очекивања да ћемо, ако почнемо да копамо, у будућности наћи део или цео дрвени труп“, каже један од истраживача у тиму.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала