„Торлак“ произвео домаћу вакцину против грипа

CC0 / Pixabay / Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ произвео је домаћу вакцину против грипа, сплитовану, инактивисану — „торваксфлу“, саопштено је из тог института.

Од 2009. године „Торлак“ се прикључио пројекту Светске здравствене организације — Глобални акциони план за производњу вакцине против грипа (ГАП), а развој сплитоване инактивисане вакцине против грипа је трајао до 2014. када су спроведена претклиничка испитивања којима је потврђена безбедност и имуногеност вакцине у хуманој популацији и на животињама.

Нова вакцина произведена је захваљујући пројекту Светске здравствене организације (СЗО) у сарадњи са Министарством здравља Србије, које је препознало значај и пружало подршку Институту током целокупног периода пројекта, пренео је Танјуг.

Како је саопштено из „Торлака“, од 14 земаља које су учествовале у пројекту СЗО, само су Србија, Бразил и Вијетнам успеле да направе ту вакцину. Реч је о тровалентној вакцини, која садржи два типа А вируса и један тип Б и намењена је популацији од 18 до 65 година.

Вакцина по свим параметрима одговара захтевима Европске фармакопеје и квалитету других тровалентних вакцина које се могу наћи на тржишту. Она ће се сваке године производити од сојева које препоручи СЗО, а у зависности од тога који типови вируса тренутно циркулишу, наведено је у саопштењу.

„Торваксфлу“ вакцина је једнодозна, тј. не садржи конзервансе и адјуванс.

Регистрациона документација и узорци вакцине предати су Агенцији за лекове и медицинска средства Србије и од момента када агенција буде дала зелено светло, производња вакцине ће моћи да почне. План је да се прве године произведе 150.000 вакцина, а да временом тај број расте до пола милиона.

Из Института поручују да ће у случају пандемије „Торлак“ бити у стању да произведе и пандемијску вакцину за потребе Србије, уз подршку Министарства здравља.

Реконструкција погона за производњу вакцине против грипа у Институту „Торлак“ уз подршку Министарства здравља почела је 2006. године, а циљ је био да се изгради погон који одговара свим захтевима добре произвођачке праксе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала