Апликација са милијарду корисника: Конгрес САД је контролише, а подаци се чувају у Кини

Пратите нас
„Тик-ток“, апликација за стварање и дељење видео-снимака, има више од милијарду корисника широм света, а посебно је популарна међу млађим тинејџерима.

Иако је апликација прво „освојила“ Сједињене Државе, брзо се проширила и у остале делове света.

У брзом свету друштвених мрежа, „Тик-ток“ је најновији хит који полако, али сигурно, осваја и регион. „Тик-ток“ пре свега служи за снимања и дељење кратких видео-снимака до 15 секунди.

„Тик-ток“ је велика претња конкурентним апликацијама, попут „Фејсбука“ и „Инстаграма“. Када је реч о преузимању апликације, сада већ има више од милијарду корисника или 500 милиона дневно активних корисника, преноси Б 92.

„Тик-ток“ је махом залудео млађе тинејџере, све оне који у онлајн свету траже нови начин комуницирања и изражавања, преноси „Пословни дневник“.

Познато је да „Фејсбук“ као најпопуларнија друштвена мрежа има проблема с привлачењем најновијих нараштаја тинејџера који траже свој онлајн кутак. „Снепчет“ је и даље врло популаран, ту је и „Инстаграм“ када се ради о објављивању фотографија и видео-снимака, а сада и „Тик-ток“.

С обзиром на једноставност коришћења и доступност алата за израду видео-снимака, та мрежа је креативна и иновативна. Наравно, као и код других друштвених мрежа, постоје потенцијални ризици, попут изложености непримереним садржајима и дељења превише личних информација с непознатим особама, што свакако увек треба имати на уму.

CC0 / Pixabay / Мобилни телефон
Апликација са милијарду корисника: Конгрес САД је контролише, а подаци се чувају у Кини - Sputnik Србија
Мобилни телефон

Вртоглав успон компаније

На „Тик-току“ свако може да сними видео и „улепша“ га уз помоћ разних филтера и неизоставну музичку подлогу и тако се изрази и привуче публику. За гледање видеа регистрација није потребна, али је, за даљу интеракцију и објаве, неопходна регистрација.

Иначе, ради се о кинеској апликацији која је лансирана 2016. у Кини, а годину касније појавила се на светском тржишту као „Тик-ток“.

Три месеца касније, приватна компанија „Бајтденс“ прикупила је толико новца да је компанију довела до вредности од 75 милијарди долара, а њен оснивач Занг Јиминг додао је милијарде својој „вредности“.

Према „Форбсу“, богатство му се процјењује на 16,2 милијарде долара, по чему је девети на лествици кинеских милијардера.

Занг је тридесетпетогодишњи софтверски инжењер који након низа инвестиција у компанију сада поседује 24 одсто „Бајтденса“.

С обзиром на затегнуте односе између Сједињених Држава и Кине, САД су пре три године отвориле истрагу под окриљем националне сигурности. Наиме, „Бајтденс“ је тада аквизирао „Мјузикал“, апликацију из Санта Монике, која је знатно придонела садашњим функционалностима „Тик-тока“. А саслушање „тиктоковаца“ одржано је тачно пре месец дана.

Тада су представници „Тик-тока“ поручили да су и даље посвећени сарадњи с Конгресом САД, те да чине све да заштите приватност и сигурност података америчких корисника и промоцију слободног изражавања.

Будући да се ради о врло популарној апликацији, амерички надзор је и даље присутан, јер је „Тик-ток“ прва платформа, од појаве друштвених медија који су популарни широм света, развијена у Кини, што, чини се, генерише многе проблеме. Све су чешћа упозорења да се подаци чувају на кинеским серверима, где могу бити прослеђени кинеским властима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала