Порука Скопљу из Софије: Зовите свој језик како хоћете, али то је бугарски

© AP Photo / Boris GrdanoskiЗоран Заев
Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Коментаришући изјаву македонског премијера Зорана Заева, који је рекао да се нада да ће се решити питање о признавању македонског језика у Бугарској, бугарска странка ВМРО-БНД саопштила је да Скопље може да назива свој језик како жели, али да то не мења чињеницу да је то бугарски језик, као и да је то питање одавно решено.

„Бугарска је одавно превазишла ’проблем‘ са тим језиком којим говоре у Северној Македонији и више не намерава да ’савладава‘ било шта. Први у свету смо признали независну Македонију. Тим поступком смо признали њено право на устав у којем званично Скопље може да назива свој језик како пожели. Међутим, то никако не мења чињеницу да је то бугарски језик. Језик је одавно постао политичка етикета. Данас се у бившој Југославији стварају свакакве етикете, које су у основи исте. Сами Срби признају да тешко разумеју шопски и торлачки дијалекат у Поморављу, који су, узгред, такође бугарска наречја“, наводи се у саопштењу те странке.

Лексика језика којим говоре Македонци, заиста се разликује од лексике бугарског језика, али постојање чланова, одсуство падежа и синтакса јасно указују на одлике бугарског језика, истиче се у саопштењу.

„Голим оком се види да је то намеран и лош покушај уношења страних речи и коришћења архаизама, србизама и турцизама, што бар обезбеђује другачије звучање“, наводи се и додаје да македонски премијер Заев то зна најбоље.

Бојко Борисов - Sputnik Србија
Борисов упозорио Скопље: Нећемо помагати онима који нас називају фашистима

„Он је из области Струмишко, која је последња одузета Бугарској према Нејском уговору (споразум о завршетку учешћа Бугарске у Првом светском рату). И данас, када рођаци и суграђани Заева путују у друге делове Македоније, вероватно их питају да ли су можда ’Бугари‘“, додаје се у саопштењу.

Странка ВМРО-БНД тврди да су „Бугарин и Македонац две речи које значе једно те исто“.

„Стога позивамо нашу браћу са друге стране границе: немојте претеривати! Знамо да је код вас предизборни период, а Бугарска се често користи као тема. Знамо да је ситуација тешка. Бугарска увек све даје за Македонију, не тражећи ништа заузврат. Трпимо претензије политичара у Скопљу, јер желимо добро за обичне људе у Македонији“, закључује се у саопштењу.

Почетком децембра, Македонска академија наука и уметности усвојила је Повељу о македонском језику у којој је означила службени језик као независни, што је изазвало оштре критике Бугарске академије наука (БАН).

„Бугарска академија наука и САЧД (Сабор академика и чланова-дописника) сматрају да је став Македонске академије наука неприхватљив, као и да штети односима суседних држава. У том смислу, став Бугарске академије наука остаје једногласан и непромењив — званични језик Републике Северне Македоније је писмено-регионална норма бугарског језика“, саопштила је БАН.

Раније је Зоран Заев рекао да су припадници његовог народа „Македонци који говоре македонским језиком“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала