Лидер с потернице: Ако могу Косово и Албанија, што не можемо ми?

© AP Photo / Olivier MatthysКарлес Пуџдемон
Карлес Пуџдемон - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи лидер Каталоније Карлес Пуџдемон сматра да ЕУ може да напредује иако је сачињена од малих држава.

Пуџдемон је на потерници у Шпанији због организовања референдума о независности Каталоније пре две године. Протести против тог референдума нису долазили само из Мадрида, него и из Брисела.

Тадашњи лидер Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да би било немогуће управљати Европском унијом уколико би имала 98 чланица, што је број који је он предвидео уколико би се Каталонији дозволило да ради оно што она хоће.

„Рекли су нам да би прихватање Шкотске, Каталоније и Фландрије било превише компликовано. Могли смо да се помиримо са тим, али истовремено је ЕУ тежила ка проширењу броја држава-чланица са 28 на 32. Преговарали су са Косовом, Албанијом и Северном Македонијом о њиховом придруживању“, изјавио је Пуџдемон у интервјуу са бившим председником Еквадора Рафаелом Кореом, пренео је Б92.

Разлика између два случаја је у томе што су потоње три државе међународно признате. Албанија и Северна Македонија су суверене државе, док је статус Косова споран.

Пуџдемон је додао да мирнодопски начин борбе за независност, који су он и његове присталице спровели, треба да служи као пример. У супротном, „једини начин за стицање независности постаће рат и ратни конфликти, праћени интервенцијом међународне заједнице, као што је то био случај у Југославији“.

Шпанска влада, према његовим речима, учинила је супротно када је одлучила да користи силу у окончавању борбе за независност Каталоније и осуђивањем лидера тог региона.

Карлес Пуџдемон се недавно предао белгијским властима, али је одбио изручење у Шпанију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала