Москва о смрти оснивача „Белих шлемова“: Ликвидиран је јер је знао све тајне покрета

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Смрт оснивача покрета „Бели шлемови“ Џејмса ле Мезјуреа није била од користи за Русију и Сирију, него за покровитеље покрета, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„У новембру се појавио цео низ чланака у водећим англосаксонским медијима на тему смрти једног од оснивача псеудо-хуманитарне организације ’Бели шлемови‘ Џејмса ле Мезјуреа. Лајтмотив вести је да је ’његово уклањање било од користи, пре свега, за Русију‘. Русија, као и власти Сирије, желела је као нико други да Џејмс ле Мезјуре што је могуће дуже остане у добром здрављу и да буде у стању да открије истину о активностима ’Белих шлемова‘“, наводи се у саопштењу Министарства на Фејсбуку.

Додаје се да је он могао да представи суду светске заједнице убедљиве доказе о провокативним акцијама „Белих шлемова“.

Међутим, Министарство спољних послова Русије сматра да се такав сценарио очигледно није допадао покровитељима тог покрета.

„Мезјуре, који је одлично знао све тајне ’Белих шлемова‘, ликвидиран је“, сматра Министарство.

Раније је саопштено да су турски законодавни органи започели истрагу о смрти једног од оснивача покрета „Бели шлемови“ и бившег британског обавештајца Џејмса ле Мезјуреа.

Према прелиминарним подацима на којима се истрага заснива, Мезјуреова смрт је наступила након пада са висине.

Према саопштењима турских медија, Ле Мезјуреа су комшије пронашле мртвог у дворишту куће у Истанбулу, где је он живео.

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу је средином новембра изјавио да је Мезјуре извршио самоубиство.

Организација „Бели шлемови“, која је широко позната и подржана на Западу, прогласила је за свој циљ спасавање цивила у ратним зонама, али је сиријске власти оптужују за везе са екстремистима и за спровођење непријатељске пропагандне активности.

„Индипендент“ пише да је Ле Мезјуре одиграо главну улогу у стварању те организације у Турској 2013. године. Он је чак 2016. године био награђен витешким орденом Британске империје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала