НАТО центар на Црном мору — легитимнa мета Русије

© AP Photo / ImpactPressGroupАмерички маринац током заједничке војне вежбе са бугарском и румунском ратном морнарицом у Црном мору
Амерички маринац током заједничке војне вежбе са бугарском и румунском ратном морнарицом у Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико Бугарска направи координациони центар војно-поморских снага НАТО-а у Варни на Црном мору, као што је најавио Јенс Столтенберг, она ризикује да постане легитимна мета руских стратешких снага, сматра Александар Жилин, војни експерт и шеф Центра за изучавање проблема националне безбедности.

Он каже да је прилично нејасно на шта рачунају Бугарска, Пољска, Литванија, Естонија и Румунија када размештају америчке и НАТО војне објекте на својој територији и додаје да је то што се дешава у источној Европи, с тачке гледишта размештања америчких ударних комплекса против Русије, а сада и изградње објекта за управљање бојевим дејствима, изузетно штетно, јер постаје јасно да тензије у овом региону расту.

„Не изненађује политика САД, она је традиционална јер Американци увек ратују туђим рукама и са своје стране помажу авијацијом.“

Руски експерти сматрају да је постављање НАТО координационог центра на Црном мору очигледан покушај Американаца да посредством Северноатлантске алијансе дуплира инфраструктуру и ракетне системе у овом региону због сложених односа са Турском. С обзиром да не могу да контролишу црноморски регион самостално због сложене геополитичке ситуације, присуство НАТО-а у Варни је веома важно јер је то близу јужних делова Русије и Украјине, која увек може бити искоришћена за провокације.

Координациони НАТО центар у Варни — нова војна базе

Војни експерт Иван Коновалов сматра да су сви ови поступци логични ако се има у виду општа регионална политика НАТО-а у црноморском региону.

„НАТО веома блиско сарађује са Грузијом и она је одскочна даска за Северноатлантску алијансу у региону Великог Кавказа. На супротној страни од Црног мора се налази Румунија, чије су ваздухопловне базе, изграђене још за време социјалистичког периода, уступљене на коришћење САД. Американци су уложили велики новац, разрадили инфраструктуру и створили озбиљно чвориште са којег је могуће размештати трупе, опрему, муницију и све остало. Затим у Очакову, у Украјини, изграђен је амерички центар, односно практично војна база“, објашњава Коновалов.
© AP Photo / Evan VucciСамит НАТО-а у Лондону
НАТО центар на Црном мору — легитимнa мета Русије  - Sputnik Србија
Самит НАТО-а у Лондону

Експерти су сагласни да је овде реч о промовисању америчких интереса кроз НАТО структуре у свим државама црноморског региона, али и покушају балансирања због могућих непредвидивих поступака Анкаре. Иако је Турска чланица НАТО-а, њена независна политика у оквиру те организације угрожава интересе САД. То је директно повезано са Конвенцијом Монтре из 1963. године, којом је Турској дата контрола над пролазима кроз мореузе Босфор и Дарданели, чиме се, између осталог, уређује транзит морнаричких ратних бродова, али и гарантује пролазак цивилних бродова у мирно време. Због те конвенције и компликованих односа са Турском, могућност проласка великог броја америчких ратних бродова је искључена. Из тих разлога, Американци траже начине или да униште ту конвенцију и „систем контроле“ или да је на неки начин заобиђу.

Коновалов наглашава да је црноморски регион од великог значаја за САД и да оне на сваки начин покушавају да ту обезбеде своје присуство. Он подсећа да су, на пример, Американци у Очакову, у Украјини, изградили центар који се првенствено бави војно-поморском техником на основу билатералног споразума. Тај центар је изграђен пре две-три године, управо као амерички центар, јер Украјина из објективних разлога не може бити чланица НАТО-а, али зато може да сарађује са Американцима и Пентагоном.

Размештањем америчких комплекса безбедност Европе је уништена

Александар Жилин истиче да ће Русија бити принуђена да све ове објекте у Бугарској, Румунији и другим земљама укључи у легитимне војне циљеве, јер су САД и НАТО већ ставили Русију у незавидан положај.

„Полемика се води око тога да такви поступци против Русије повећавају безбедност Источне Европе. Ја бих рекао да је безбедност у Европи уништена оног момента када су Американци у Румунији разместили своје комплексе. Американци су постигли да под окриљем и уз подршку других народа разместе своје оружје против Русије. Они се на далеком острву осећају безбедно, а овде ако дође до сукоба, сав терет рата сносиће Пољска, Литванија, Естонија и друге земље“, истиче Жилин.

Према његовом мишљењу, такво понашање политичких елита у Бугарској, Румунији и Пољској могуће је оценити једино као издају народа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала