Превозници у Србији изнели предлог: Возачи аутобуса већ са 21 годином

© Фото : PixabayВозач аутобуса
Возач аутобуса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима биће укинута обавеза да прођу две године између добијања Ц и Д категорије возачких дозвола. Превозници сматрају да би требало дозволити и да се возач аутобуса може постати са 21 годином, уместо садашњих 24.

„Ова измена се односи на укидање чекања две године након стицања дозволе за Ц категорију да би се могло полагати за Д дозволу, а очекујемо да ће нови закон који је у припреми донети спуштање старосне границе са 24 година на 21 годину за возаче аутобуса“, рекао је у изјави за Танјуг директор „Европа бус“ из Ваљева Зоран Тодорчевић, члан одбора групације за путнички саобраћај Привредне коморе Србије.

Иако оцењује да су измене закона добре, он каже да вероватно у старту неће доћи до великог смањења броја возача који недостају, јер остаје услов 24 године.

Додаје да ће тек када се та граница спусти на 21 годину, моћи да се каже да је завршен „неки део посла“. Како каже, то је решење које је на снази у више земаља Европске уније.

„У Немачкој, где највише људи из Србије одлази, са 21 годином можете да постанете возач аутобуса на приградским линијама до 50 километара“, каже Тодорчевић.

Спуштање старосне границе био би додатни импулс, истиче он и додаје би се онда могло кроз дуално образовање и дошколовавање доћи до потребног броја професионалних возача.

До предложених промена закона дошло је на иницијативу групације превозника ПКС, зато што Србији недостаје између 6.000 и 8.000 професионалних возача, па се, каже он, у неким сегментима поставља и питање опстанка пословања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала