Прети ли раскол украјинским расколницима: Епифаниј Филарету нуди помирење

© Sputnik / СтрингерПоглавар "нове цркве" у Украјини Епифаниј Думенко
Поглавар нове цркве у Украјини Епифаниј Думенко - Sputnik Србија
Пратите нас
„Нова црква Украјине“ („православна црква Украјине“) понудила је помирење расколнику Филарету Денисенку и прекид самоизолације, саопштено је на сајту те неканонске црквене структуре.

На архијерејском сабору „нове цркве Украјине“ одлучено је да се правно ликвидирају црквена структура на чијем је челу расколник Филарет и „украјинска аутокефална православна црква“.

„Сабор позива почасног патријарха Филарета и његово окружење на помирење и прекид самоизолације, потврђујући гаранције Филарету о положају почасног патријарха и осигуравајући му услове за живот и делатност, услед завршетка процедуре ликвидације религиозне ’кијевска патријаршија украјинске православне цркве‘“, наведено је у саопштењу.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСедница Синода Православне цркве Украјине, Филарет Денисенко
Прети ли раскол украјинским расколницима: Епифаниј Филарету нуди помирење - Sputnik Србија
Седница Синода Православне цркве Украјине, Филарет Денисенко

Додаје се да „нова црква“ задржава унутрашње јединство и позива све на дијалог, уз избегавање „потпиривања непријатељства, сукоба и подела“.

Сабор је потврдио и захвалност свим помесним црквама које су признале „православну цркву Украјине“.

Филарет је саопштио да се структура коју он предводи („украјинска православна црква кијевске патријаршије“) одваја од „нове цркве Украјине“. Он је, такође, навео да томос о аутокефалности „нове цркве Украјине“ није у складу са статусом аутокефалних цркава, те да је она потчињена Цариграду.

„Нова црква Украјине“

У Кијеву је у децембру прошле године била образована неканонска црквена структура — „православна црква Украјине“. За поглавара „нове аутокефалне цркве“ изабран је „митрополит“ Епифаниј.

Канонска Украјинска православна црква, коју предводи митрополит Онуфрије, одбила је да учествује на сабору на којем је основана неканонска „нова црква Украјине“, а Руска православна црква је сабор и нову структуру прогласила неважећим.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала