Српски бомбардер бржи од звука: Неухватљив и са земље и са неба /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Војска Србије ради на модернизацији свог наоружања, а један од пројеката је и модернизација борбеног авиона „Орао“.

То је авион који лети брже од звука, а детаљна испитивања конструкције авиона показала су да „Орао“ може да лети до 2042. године.

Ретки су примери у свету да једна мала земља направи авион који лети брже од звука. То је урадила Југославија у сарадњи са Румунијом средином седамдесетих година. Реч је о авиону Ј-22 „Орао“. Овај авион у Војсци Србије још лети, а летеће још веома дуго јер се ради на његовој модернизацији, пише РТС.

То наводе Миодраг Марковић, из фирме „Телеоптик жироскопи“, и пуковници и пилоти Војске Србије Дејан Васиљевић и Зоран Продановић, који предводе цивилно-војни тим за модернизацију авиона „Орао“.

Главни делови модернизације су нападно-навигацијски систем, оптичко-електронски уређаји и паметно наоружање.

„Под тим подразумевамо да ћемо моћи да остваримо исти ефекат на циљ са двоструко мање, па и више од двоструко мањег броја авиона. Ако су нам за уништење неког циља сада потребна три авиона, то ћемо моћи са само једним ваздухопловом“, објашњава пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде.

Модернизовано наоружање чиниће такозвани паметни пројектили, чија је прецизност у рангу сличних борбених система у свету.

„Основни носилац је вођена ракета ВРВЗ-200, која ће омогућити авиону ’Орао‘ дејства са висине од 7.000 метара на даљину од 40 километара, и то у условима ноћи и сложеним и повољним метеоролошким условима. Тиме се добија већа могућност преживљавања авиона ’орао‘“, истакао је пуковник Зоран Продановић, заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде.

Неухватљив и са земље и са неба

Авион „Орао“ има ретку способност летења на малим висинама, мањим од 50 метара, што га чини неухватљивим за дејство и са земље и са неба. На њега ће бити постављено укупно 11 нових система, са циљем да се поједностави рад пилота. Све је то доста сложено и захтева много труда српских ваздухопловних стручњака.

„Основа система је такозвана стаклена кабина, која подразумева модерне сензоре и учествује са инерцијалним навигационим системом, пре свега, у одређивању положаја авиона“, наводи Миодраг Марковић из фирме „Телеоптик жироскопи“.

Као што се често говори, некада је све било квалитетно. У то, „некадашње“ време направљен је и „Орао“. Детаљна испитивања конструкције авиона показала су да „Орао“ може да лети чак до 2042. године.

Војска Србије ће тако имати жилав, поуздан и савремен авион, и неће потрошити много новца, а српска одбрамбена индустрија биће технолошки унапређена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала