Пољска: Могли бисмо постати жртве антагонизма Запада и Русије

© Sputnik / Филип Климашевский / Уђи у базу фотографијаЧовек носи заставу Пољске
Човек носи заставу Пољске - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушаји да се од Русије направи непријатељ могли би имати негативне последице за Пољску, изјавио је шеф кабинета председника ове земље Кшиштоф Шчерски у интервјуу агенцији Ројтерс.
„Као земља-сусед Русији никада нећемо инсистирати на антагонизму у односима између Запада и Русије, јер бисмо тада могли постати жртве тог антагонизма“, нагласио је Шчерски, коментаришући речи председника Пољске Анджеја Дуде да Варшава не сматра Москву непријатељем, али да је Русија „сусед са којим се Алијанса не слаже у свему“.

Он је, такође, подсетио да је на самиту НАТО-а у Лондону председник Француске Емануел Макрон позвао Варшаву да преиспита односе са Москвом, али да француски лидер није успео да утиче на Дудин став, нагласио је Шчерски.

Он сматра да Пољска има „ограничене“ могућности за дипломатију, као и могућности за дијалог са Русијом.

„Руска политика може да се промени, она може да отвори пут ка ширем дијалогу, али за то ће бити потребно да се промене услови. Пре свега, да се одступи од политике силе у региону“, закључио је он.

Сâм председник Пољске признао је након састанка са Макроном да су са Москвом неопходни преговори, пошто је „Русија сусед и Русија је партнер“.

Москва је више пута изјављивала да ни за кога не представља претњу, али да неће занемарити дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала