Прво је хтео да прекопа Јасеновац, а сада поручује: НДХ није била само фашистичка творевина!

CC0 / / Присилно покатоличавање Срба у Миклеушу, Славонија 1943.
Присилно покатоличавање Срба у Миклеушу, Славонија 1943. - Sputnik Србија
Пратите нас
Кандидат за председника Хрватске Мирослав Шкоро изјавио је да НДХ није била само фашистичка творевина, иако историјске чињенице кажу да је била. Шкоро је, иначе, познат и по иницијативи да се прекопа Јасеновац.

Он је у интервјуу за „Слободну Далмацију“ казао да је тачно да се поздрав За дом спремни користио у НДХ, али и да се као платежно средство користила куна, а да је химна била „Лијепа наша домовино“.

„Тачно је и то да је у Домовинском рату постојала јединица ХОС-а којој је поздрав био ’За дом спремни‘, да је ту инсигнију на својој руци носио и мој кум док је бранио демократску Хрватску. То су различити историјски контексти, што је, уосталом, на неки начин признао и Ивица Рачан кад је допустио легализацију ХОС-ових инсигнија“, рекао је Шкоро за „Слободну Далмацију“.

Говорећи о плакатима на ћирилици које је поставило Српско народно веће, Шкоро је рекао да плакати могу бити написани и на свахилију, али да је питање одакле новац за те плакате.

„У ово доба године, а поготово кад су избори, плакатно је место јако скупо. Ја то добро знам, зато што за разлику од Пуповца плакате плаћам из свог џепа. Мени је неприхватљиво да припадници српске мањине у појединим деловима Хрватске живе страшно лоше, а СНВ троши големи новац и то добијен из буџета на плакате који ваљда треба да послуже као провокација“, рекао је Шкоро, иначе познат по иницијативи да се прекопа Јасеновац.

Упитан да ли му смета коалиција ХДЗ-а и СДСС-а, Шкоро је рекао да му смета етнобизнис.

„Сматрам да у демократији нико ни на који начин не би смео да буде привилегован ни дискриминисан. Пуповац хрватске држављане дели на ’наше‘ и ’њихове‘. То је рецидив великосрпске агресије“, рекао је Шкоро.

Он је поновио и да би, да има законски основ за забрану, покренуо питање забране СДСС-а и било које странке.

„То је ствар одлучности и одговорности. Одлуку о забрани на крају доноси Уставни суд. Пуповац је својим изјавама дестабилизовао уставноправни поредак. Недопустиво је у 21. веку Хрватима константно на нос набијати прошлост и стављати нас у контекст фашизма. Докле то? Па управо су Хрвати победили последњи фашизам у Европи — великосрпски фашизам“, рекао је Шкоро.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала