Усвојена Декларација православног српског народа у Црној Гори: Тако нам Бог помогао!

CC BY 3.0 / Wikipedia/Djordje Stakić / Манастир Морача
Манастир Морача - Sputnik Србија
Пратите нас
У манастиру Морача донесена је Декларација народних скупштина православног српског народа у Црној Гори.

Власт у Црној Гори укида владавину права, разара заједничке духовне и државне вредности и јединствени идентитет народа. Свом приватном интересу подређује општи интерес, дестабилизујући односе међу већинским православним народом, али и толерантне међунационалне односе у Црној Гори. Ово је део Декларације народних скупштина православног српског народа у Црној Гори, донесене у древној Немањића лаври, манастиру Морача, преносе „Новости“.

Декларација, усвојена на скупу Већа народних скупштина, почиње следећим речима:

Поштујући осмовековну постојаност и традицију Српске православне цркве у Црној Гори, ослоњени на заједничке духовне вредности као темеље јединственог идентитета народа, окренути потребама и интересима сопственог народа у будућности, с упориштем у природном праву да се не признају одлуке које не происходе из слободно изражене воље грађана Народне скупштине Бањана „Владика Сава Косановић“, Бјелопавлића „Бијели Павле“, Братоножића „Пејо Станојев“, Васојевића „Васо“, Вранешана, Голије, Граховљана „Стара Херцеговина“, Грбљана, Дробњака, Жупе никшићке, Катунске нахије, Куча „Марко Миљанов“, Љешанске нахије, Матице Боке, Морачана „Светигора“, Озринића, Пивљана „Бајо Пивљанин“, Пипера „Пипо“, Пљевљака и Дурмитораца, Ријечке нахије, Ровчана „Гојак“, Ускока, Црмничана и Шаранаца, не прихватају једнострано предложен Закон о слободи вероисповести.

Изражава се оштро противљење предложеном закону:

Проказани закон о слободи вероисповести власт намерава да донесе уз помоћ мањинских народа друге вере, који би, прихватајући да на овакав начин учествују у доношењу овог закона, показали дубоко неразумевање према овом сложеном питању. Стога наше суграђане, римокатолике и муслимане, најдобронамерније умољавамо да не прихватају овакав закон, јер се такав закон не може донети без консензуса свих заинтересованих страна.

Ради очувања основа духовног и верског идентитета, наводи се у Декларацији, Народна скупштина српског народа у Црној Гори објединиће све своје снаге, лични ауторитет, друштвени утицај, организациону структуру и сва друга средства да спречи проклетству предату организацију да скрнави вишевековне светиње које су нам уз аманет на чување оставили наши светитељи и славни преци.

„Тако нам Бог помогао“, каже се у Декларацији представника Срба у Црној Гори, који су „на ногама“ после усвајања у Влади Црне Горе Предлога закона о слободи вероисповести. Он је у Митрополији црногорско-приморској, али и међу верницима и у огромном делу православног живља, окарактерисан као закон о отимању светиња СПЦ.

Након најаве митрополита Амфилохија да ће мошти Светог Василија Острошког бити донете на црквено-народни сабор у Никшићу 21. децембра у знак помирења, Црна Гора сведочи правој провали говора мржње од стране власти и њој наклоњених медија и „аналитичара“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала