Американци би у наредних десет дана требало да дају пресудну реч у Приштини

© AP Photo / Visar KryeziuКосовски избори
Косовски избори - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштина би уместо нове владе могла да добије нове изборе, уколико се Аљбин Курти и Иса Мустафа не договоре ко ће заменити Хашима Тачија на месту председника лажне државе Косово. Курти прижељкује нове изборе, јер би добио који глас више, док се за Србе на Космету ништа не би променило. Пресудну реч о даљим корацима могли би да дају Американци.

За десет дана знаће се да ли Косово иде на нове изборе или ће добити нову владу привремених институција. Која ће варијанта превагнути зависи од питања: Да ли ће странка Исе Мустафе (ДСК) одустати одустати од захтева да се у коалиционом споразуму са „Самоопредељењем“ Куртијева странка писано обавеже да ће уместо Хашима Тачија у председничку фотељу сести неко из ДСК-а.

Рапорт код Американаца

Тачи је заказао за 26. децембар конститутивну седницу парламента привремених институција Косова на којој ће се знати да ли је Куртијево „Самоопредељење“ успело да обезбеди 61 глас за формирање владе привремених институција.

Медији у Приштини спекулишу да је камен спотицања за формирање власти управо Тачи, то јест — функција његовог наследника, јер Курти не жели да место председника привремених институција Косова припадне странци Исе Мустафе, који би највероватније и сам био кандидат за председника лажне државе Косово. Јер Курти жели да разговоре са Београдом држи под контролом.

С обзиром на озбиљност ситуације, у постизборну политичку игру умешала се и америчка амбасада, која је имала одвојене разговоре са Куртијем и Мустафом, после чега су обојица изјавили да ће успети да се усагласе до 26. децембра. За сада је познато да је Курти виђен за премијера привремених приштинских институција, док место председавајућег скупштином ових привремених институција припада Вљоси Османи из ДСК-а. У успех ове коалиције мало ко верује и у Приштини, јер тврде да је неприродан.

Дарко Димитријевић, политички аналитичар са Косова и Метохије, не верује да ће доћи до нових избора.

Нове изборе најмање прижељкује међународна заједница, јер је то нешто што је скупо, а процес би ишао из почетка. Мислим да то не одговара никоме, али пошто је овде све могуће, ни та могућност није искључена“, каже Димитријевић.

И да дође до нових избора, Димитријевић је уверен да би резултати били слични садашњим, и да се у суштини не би ништа променило — ни за Албанце, али ни за Србе.

Избори су скупа играчка

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић верује да су могући нови избори на Косову, али је сагласан да би позиција Срба остала иста.

„Кључна ствар је у борби за то ко ће сутра бити централни играч на Косову. Напросто, стара гарнитура која је водила главну реч на Косову, од Тачија, па надаље, има веома низак рејтинг и сматра се скоро па отписаним политичарима. Курти и Мустафа сада мисле да је куцнуо њихов моменат, али то мисле и један и други за себе, а не за ту њихову коалицију“, убеђен је Анђелковић.

Ипак, како додаје, Курти би на новим изборима добио неки поен више, па је велико питање да ли се он искрено буни против нових избора или је то само тактика.

Анђелковић сматра да спор око будућег председника лажне државе Косово има везе и са тим ко ће водити преговоре са Београдом, али ипак мисли да су на то сада мање фокусирани, јер, како каже, ко год да буде, Србима и Београду мисле исто.

Приштински портал „Коха диторе“ извештава да су састанци које су лидери странака имали прошле недеље само створили већу дистанцу међу њима и да су се странке забарикадирале иза својих позиција, што аналитичарима на Косову даје више разлога за нове изборе, уз подсећање да је амерички амбасадор обавио разговоре са обе стране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала