Хоће ли се руски спортисти такмичити под заставом Царске Русије

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаКлизачица на Олимпијским играма са руском заставом.
Клизачица на Олимпијским играма са руском заставом. - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски спортисти на међународним такмичењима би могли наступати под специјалном олимпијском заставом, изјавио је шеф Хералдичког савета при председнику Русије Георгиј Вилинбахов у интервјуу телевизији НТВ. Међу предлозима је и застава са црним двоглавим орлом из времена Царске Русије.

Вилинбахов је нагласио да је лишавање спортиста могућности да виде заставу своје државе и да слушају своју химну на такмичењима — „удар на престиж и самољубље. То је шамар“.

„Међутим, увек могу бити пронађена решења. Ми смо спремни да у овој области професионално помогнемо да се званично направи руска олимпијска застава. Зашто не можемо имати олимпијску заставу која би се могла носити или заједно са државном или сама, али која би означавала екипу наше државе, а не интернационалну заставу са пет прстенова“, рекао је Вилинбахов.

Он је нагласио да на застави може бити нацртан црни двоглави орао на белој површини, који је раније био на спортској одећи Олимпијаца Руске Империје.

Прошле недеље Извршни одбор ВАДА једногласно је усвојио препоруке Независног одбора за усаглашеност ВАДА (ЦРЦ) и суспендовао руске спортисте са великих међународних спортских такмичења у наредне четири године, укључујући и Олимпијске и Параолимпијске игре. Дозволу за такмичење добиће само „чисти“ спортисти из Русије који ће се такмичити у неутралном статусу, тј. без руске заставе. За Руску антидопинг агенцију (РУСАДА) наведено је да не поштује светски антидопинг кодекс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала