Кремљ: Надамо се да ће Зеленски одржати предизборна обећања

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да постоји разлика у политици према Донбасу између бившег председника Украјине Петра Порошенка и његовог наследника Владимира Зеленског.

„Није посао Москве да говори о разликама, мада разлика у приступима свакако постоји. Један председник је почињао рат, док је камен-темељац предизборних обећања новог председника био завршетак рата. Надамо се да ће се то реализовати, и да ће Кијев проћи велики део свог пута у смислу реализације Минских споразума“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Према његовим речима, најважније је да Украјина испуни „обавезе из Минских споразума које је преузела на себе према читавом пакету мера“.

Песков је такође истакао да је неопходно да се детаљно проучи нацрт закона о децентрализацији, који је Зеленски унео на разматрање Врховној ради. У документу се предлаже измена административно-територијалне структуре земље и увођење институције префекта. Међутим, у тексту се ништа не говори о посебном статусу Донбаса.

Портпарол Кремља је истакао да се документ треба „детаљно анализирати“ и провери да ли је у складу са Минским споразумима и Штајнмајеровом формулом.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски унео у Врховну раду на разматрање нацрт закона о увођењу измена у Устав Украјине (о децентрализацији власти).

Како се наводи у саопштењу, нацрт закона тренутно разматра парламент.

Украјински председник је окарактерисао нацрт закона као хитан, а његов текст није још објављен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала