Објављен детаљан план децентрализације Украјине: Кијев и Донбас без специјалног статуса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМитинг за децентрализацију власти у Кијеву (архивкса фотографија)
Митинг за децентрализацију власти у Кијеву (архивкса фотографија) - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Украјине Владимир Зеленски предлаже план децентрализације земље, који предвиђа увођење институције префекта, лишавање Кијева специјалног статуса, а ни Донбас, који му се толико надао, неће га добити. Овај предлог ће размотрити Врховна рада.

У тексту нема ни говора о додељивању посебног статуса Донбасу, на чему инсистирају самопроглашене Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република.

Према нацрту закона, Украјина остаје унитарна држава.

„Територијална структура Украјине заснива се на принципима унитарности, јединства и интегритета државне територије, децентрализацији власти, супсидијарности и свеприсутности локалне самоуправе, равнотеже и одрживог друштвено-економског развоја територије, с освртом на њене историјске, економске, еколошке, географске и демографске карактеристике, етничке и културне традиције“, пише у тексту документа.

Унеће се измене у систем административно-територијалне структуре земље, коју ће чинити општине. Општине ће формирати округе, док ће окрузи чинити регионе.

Кијев се лишава специјалног статуса

Измениће се границе округа, а преименоваће се, узимајући у обзир и мишљење локалног становништва. Локална питања општина ће решавати на изборима, локалним референдумима и у оквиру других форми предвиђених законом.

Предвиђено је и формирање извршних органа локалне самоуправе.

Деминери Народне милиције ДНР пре почетка повлачења снага у Доњецку - Sputnik Србија
Доњецка Република спремна да предложи Кијеву нове локације за повлачење снага

„Децентрализација не значи слабљење централне власти у сферама као што су одбрана, спољна политика, национална безбедност, владавина закона, поштовање људских права и слобода“, наводи се у образложењу.

Што се тиче Кијева, према новом закону, биће лишен специјалног статуса. Нови правни статус престонице Украјине биће одређен посебним законом.

Префект уместо гувернера

Предвиђа се увођење институције префеката за административни надзор. На предлог кабинета, њих ће именовати председник на рок од три године.

Међу дужностима префекта су координација активности територијалних извршних органа и административни надзор поштовања Устава и закона.

Уношење измена у Устав је дуготрајан процес.

Прелазак на нови модел административно-територијалне структуре требао би да буде завршен пре 1. марта 2021. године. Први локални избори морају се одржати у року од 90 дана од ступања закона на снагу.

Уколико се нацрт закона усвоји, председник Украјине требало би да именује прве префекте након формирања извршних комитета, али не касније од 1. марта 2021. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала