Пентагон о затварању војних база у Турској: Улажемо напоре да сачувамо односе са Анкаром

© AFP 2023 / SR. AIRMAN KRYSTAL ARDREYАмерички војни авион Ф-16 у турској војној бази Инџирлик
Амерички војни авион Ф-16 у турској војној бази Инџирлик - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон улаже напоре како би одржао односе са Турском у светлу изјава његовог руководства о могућем затварању војних база Инџирлик и Куреџик за Сједињене Америчке Државе, саопштио је званичник Пентагона за Спутњик.
„Статус наших снага у Турској посматрамо као симбол наше вишедеценијске посвећености раду и помагању у одбрани нашег савезника из НАТО-а и стратешког партнера Турске“, истакао је представник Пентагона.

Званичник је додао да Турска „даје свој допринос у мисијама (НАТО-а) у Авганистану, на Косову, у Ираку“ и важна је за циљеве Стратегије националне одбране Сједињених Америчких Држава.

Он је навео да Вашингтон намерава да успостави дијалог „охрабрујући Турску на конструктивнију политику у вези са С-400, Сиријом и другим аспектима у којима постоје несугласице“.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да би Анкара могла да затвори војне базе Инџирлик и Куреџик за војску Сједињених Америчких Држава као одговор на америчке санкције.

Ваздухопловне снаге САД користе авио-базу Инџирлик у провинцији Адана на југу Турске. Они омогућавају рад радарске станице за рано упозоравање о ракетном нападу, која се налази у области Куреџик у провинцији Малатја на југоистоку Турске и представља део система за противракетну одбрану НАТО-а у Европи.

Набавка руских ПВО система

Куповина најновијих руских система за противваздушну одбрану С-400 изазвала је кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава. Испорука система почела је средином јула. Према речима турског председника „Тријумфи“ би могли да у потпуности уђу у службу у априлу 2020. године. Вашингтон је захтевао да се споразум обустави и да се уместо њих набаве амерички системи „Патриот“.

У случају одбијања, Вашингтон је запретио санкцијама и одлагањем или поништавањем продаје Турској најновијих америчких ловаца Ф-35, али је Турска одбила да учини уступке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала