Уцене, клетве и терор: Нова мафија осваја Европу, жртве су хиљаде недужних девојака

© AP Photo / Keystone, Martial TrezziniЕротика
Еротика - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Организовани криминал у Европи добио је ново лице. Главне жртве овога пута су недужне девојке, а траг новца води у Африку. Снови о бољем животу брзо су се за ове девојке претворили у ноћне море, а у цео бизнис укључени су милиони евра, али и — вуду магија.

„Европа је жељна малолетних девојака, а Нигерија има одговарајућу понуду“, каже један бивши члан нигеријске тајне организације Црна секира. Од 2016. године кријумчари људи су у Европу довели 16.000 жена из Нигерије.

У улици Вулканштрасе у Дуисбургу налази се једна од највећих немачких четврти за проституцију, где долази све више жена из Нигерије.

„Највећи број њих довели су нигеријски кријумчари људи“, каже Барбара Велнер из организације „Солводи“, која помаже жртвама трговине људима и присилне проституције. Према њеним речима, већина њих је живела у тешким условима, а реч је углавном о младим женама без школе и без једног или оба родитеља, пише „Дојче веле“.

Присила путем магије

Те девојке су у својим земљама често на мети кријумчара људи. Оне пролазе кроз разгранату мрежу, све док на крају не заврше у Немачкој, код такозваних „Мадам“, односно сводница. Већ у Нигерији се тим младим женама даје до знања да њихов пут пуно кошта, али да то није проблем, јер се у Европи може добро зарадити.

Како би се извршио додатни притисак што се тиче договора о враћању новца, девојке се воде код Јују-врачева, где следи ритуал током којег се често кољу животиње и пије њихова крв. Жене се уверавају да ће им чланови породице умрети или се разболети ако не врате дуг и не поштују договор. Међутим, за њих је у Европи најчешће једини начин да зараде и врате дуг — бордел.

Повећан број жртава проституције

Немачка полиција је 2018. године открила укупно 68 жртава нигеријских кријумчара људи, што је 61 одсто свих жртава трговине људима из Африке. Ухапшено је и двоструко више осумњичених из Нигерије него 2017. године, њих 41, наводи се у извештају Савезне канцеларије за криминалистику (БКА).

На међународном нивоу Немачка је од 2012. године део пројекта ЕУ под називом „ЕТУТУ“. Наиме, чланице Уније, у договору са Нигеријом, предузимају мере против међународно активних нигеријских мафијашких мрежа које се баве трговином људима. Значај те сарадње види се на примеру Италије, јер већина жена из Нигерије ту први пут крочи на територију ЕУ.

Гужва у женској кући

У последње три године преко Средоземног мора у Италију је стигло више од 20.000 нигеријских жена, међу којима и велики број малолетница. Уједињене нације процењују да је око 80 одсто њих жртва кријумчара људи или да им прети акутна опасност да постану жртве.

Хелен Окоро и сама је била жртва кријумчара људи, а у Италију је дошла пре више од двадесет година. Данас ради у „Кази Агати“, католичкој женској кући у сицилијанском граду Катанија, и каже да велики број жена моли за помоћ, а да та женска кућа више нема довољно капацитета. За њу је посебно забрињавајуће то што све постаје још бруталније и професионалније.

На Сицилији се већ говори о новој „Нигеријској мафији“, јер, за разлику од италијанских мафијашких кланова, у овом случају и починитељи и жртве долазе из иностранства. Сицилијански новинари критикују италијанске власти да не предузимају довољно енергичне мере, међутим, такве оптужбе одбацује државна тужитељка Лина Тровато, која тврди да се феномен организованог криминала из Нигерије већ одавно прати. Такозвана „нова мафија“ из Нигерије није хомогена организација, већ се састоји од мноштва појединачних тајних савеза и криминалних група.
Парадоксална последица успеха

Активности тих група у Нигерији прати Служба за сузбијање трговине људима (НАПТИП). Даниел Атоколо, регионални шеф НАПТИП-а у метрополи Лагос на југозападу земље, примећује све већу бруталност кријумчара људима.

„Зато ту све већу улогу преузимају тајни савези који се у Европи однедавно означавају као нигеријска мафија“, каже Атоколо за „Дојче веле“.

„Ти момци више не примењују психолошки утицај тамо неким клетвама. То је сада само чист терор. Дакле, постоји јасна веза између слабљења значаја Јују-клетви и појачаног наступа банди којима се жртве настоје присилити на апсолутну послушност“, додаје регионални шеф НАПТИП-а.

Како се наводи, постоји више од 50 различитих тајних савеза из Нигерије. Међу њиховим члановима су и утицајни политичари и бизнисмени. Међутим, о њиховим интерним структурама се мало тога зна. Џон Оморуан је те структуре видео изнутра, јер је годинама био високо позиционирани члан „Црне секире“. Напустио је то удружење и данас се каје због својих поступака.

Ипак, када је реч о трговини људима, он сматра да велики део кривице сносе Европљани. „Они су ти који траже све јефтиније и све млађе девојке. На крају се све врти само око новца. Европа је жељна забрањених ствари. Дроге, малолетне девојке, све што је забрањено. А Нигерија има одговарајућу понуду. Све док се њена роба тражи, ’Црна секира‘ и сва друга тајна удружења ће и даље бити успешна и зарађивати много новца“, каже Оморуан за „Дојче веле“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала