Балкански „Краљ намештаљки“ открива која тајна сила разара светски спорт

© PixabayФудбал, нервоза, ТВ, пиво
Фудбал, нервоза, ТВ, пиво - Sputnik Србија
Пратите нас
По избијању скандала због намештања тениских мечева у који је укључено је 135 тенисера, међу којима је и један играч из ТОП 30, власник три АТП титуле, чије име није наведено, балкански „Краљ намештаљки“ Велибор Џаровски открива које силе вуку конце у светском спорту.

Против немачког тенисера Макс. Х. води се истрага због намештања мечева, а у „намештаљке“ су умешани тенисери из Белгије, Француске, Шпаније и САД. До то тих информација дошло се после годину дана истраге о којој је белгијске органе обавестио амерички ФБИ.

„Реч је о мрежи јерменске мафије која се масовно шири преко седам земаља у Европи. Они су јако интелигентни и варају на веома високом нивоу. Имају људе који су одговорни за рачуне, који перу новац и који успостављају контакт с играчима“, изјавио је заменик јавног тужиоца Белгије Ерик Бископ.

Јединица за интегритет у тенису (ТИУ) суспендовала је више од 20 тенисера и тенисерки ове године, али тренутна истрага прети да разоткрије највећу мрежу намештања до сада.

Кладионице — гробари врхунског спорта

Кладионице су за 90 одсто упропастиле врхунски спорт, каже за Спутњик Велибор Џаровски, „Краљ намештаљки“ у бившој Југославији, Европи и свету.

Џаровски, који се јавно хвалио да је у бившој Југославији „наместио“ 80 утакмица фудбалске лиге, од којих је једна завршила резултатом 134:0, додаје да у „намештаљке“ не морају нужно да буду умешани клубови, јер довољно је да Роналдо у Јувентусу или Меси у Барселони кажу двојици или тројици саиграча „данас играмо за лову“ — и утакмица је намештена.

Кад је реч о тениској афери, прави налази истраге се још заташкавају јер би „испливала“ још нека велика имена из тог спорта, сматра Џаровски и додаје да је намештање резултата у појединачним спортовима једноставније него у клупским.

Џаровски подсећа да је и Новаку Ђоковићу својевремено нуђено да намести меч, али је он то одбио. Ђоковићу је нуђено 200.000 долара да изгуби меч првог кола турнира у Санкт Петербургу 2007. године, што је он одбио, а касније је јавно причао о томе.

Спорт — најпрљавија ствар на свету

Половина фудбалских клубова у Европи и свету на својим дресовима носе имена кладионица, а то би требало да забране ФИФА и УЕФА, сматра некадашњи „Краљ намештаљки“.

На питање могу ли се спречити намештаљке, Џаровски одговара да могу само ако кладионице одреде лимит.

© Sputnik / Goli Zivot - Velibor DzarovskiБалкански „Краљ намештаљки“ Велибор Џаровски: Кладионице су упропастиле врхунски спорт.
Балкански „Краљ намештаљки“ открива која тајна сила разара светски спорт - Sputnik Србија
Балкански „Краљ намештаљки“ Велибор Џаровски: Кладионице су упропастиле врхунски спорт.
„На истоку, у Кини и Сингапуру, постоје кладионица које имају огроман лимит или га немају и тамо се узима лова. Немојте рачунати да ће неко у ’Меридијану‘, ’Моцарту‘ или у ’Спорт лајфу‘ у Скопљу узети паре. Само на истоку се узима лова. Све док постоје кладионице, биће белаја у спорту зато што су кладионице направљене са 12 до 15 одсто бруто добитка на годишњем нивоу, а то је страшно велика лова“, каже Џаровски.

Он истиче да су кладионице устројене тако да никад не могу да изгубе и додаје да док год постоје кладионице, спорт ће бити најпрљавија и најпрофитабилнија ствар на свету.

Јерменска и остале постсовјетске мафије

Према речима Џаровског, највећа мафија у тенису је јерменска, али она није једина.

„Јерменска мафија је најопаснија од свих. Мафија је много укључена у намештаљке, не само јерменска, него и мафија из свих бивших совјетских република. А везе тих мафија полако се шире и према истоку. Да сам ја газда кладионице, забранио бих да се у тенису игра сингл или бих лимитирао уплате“, каже Џаровски.

„Краљ намештаљки“ сматра да ће се доказати да су тенисери намештали мечеве, али да неће бити доживотно дисквалификовани, а мафија ће их после тога уцењивати.

„Највеће зло у светском спорту су кладионице, али оне у великој мери пуне буџете држава“, закључио је Џаровски.

Иначе, приче о повезаности кладионица са намештањем утакмица, првенствено у фудбалу, све чешће су теме светских медија.

Новија историја бешчашћа

Почетком 2013. године Европол је саопштио да је откривена криминална мрежа која је наместила готово 700 утакмица у више од 30 земаља, укључујући и мечеве у Лиги шампиона и квалификацијама за светско и европско првенство. Више од 400 судија, играча и других званичника налазило се под сумњом да су активно учествовали у нелегалним радњама.

У јануару исте године ФИФА је 41 фудбалеру из Јужне Кореје изрекла доживотну забрану бављења професионалним фудбалом.

Године 2012. изречено је било више од педесет истих казни фудбалерима, судијама и другим званичницима из Финске, Гватемале, Италије, Хрватске, Турске, Португалије и Јужне Кореје. Сви су били оптужени да су учествовали у намештању резултата утакмица.

Без обзира на претходне податке, мало је тога постигнуто у борби против намештања утакмица. А колике је размере намештање достигло, показује истраживање синдиката фудбалера „ФИФА Про“ које је показало да је просечно 11,9 одсто фудбалера у Источној Европи добило директну понуду да намести утакмицу.

Античка историја бешчашћа и фактор интернет

Намештање утакмица није никаква новина, па је тако у Америци, почетком 20. века, било врло „популарно“ намештање резултата у бејзболу. Познат је случај из 1919. године када је осам играча оптужено за узимање мита и намерно губљење утакмице. Две године касније тим играчима је доживотно забрањено бављење тим спортом.

© FlickrДалеке 1919. године је осам америчких бејзбол играча оптужено за узимање мита и намерно губљење утакмице. Две године касније доживотно им је забрањено бављење спортом.
Балкански „Краљ намештаљки“ открива која тајна сила разара светски спорт - Sputnik Србија
Далеке 1919. године је осам америчких бејзбол играча оптужено за узимање мита и намерно губљење утакмице. Две године касније доживотно им је забрањено бављење спортом.

Међутим, намештање мотивисано кладионичарском индустријом данас је много присутније него раније, а разлог је проширење тржишта, самим тим и прихода, које је узроковано увођењем интернета. Подаци компаније „Х2 гемблинг капитал“ говоре да је од 2004. до 2012. године вредност тржишта интернет спортског клађења порасла са 16,3 милијарде на 50,7 милијарди евра.

Према проценама компаније „Спорт радар“, кроз спортску кладионичарску индустрију годишње прође 1.000 милијарди америчких долара. Поређења ради, бруто друштвени производ Швајцарске 2011. године је износио 523 милијарде долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала