Да ли супермасивна црна рупа у срцу Млечног пута крије близанца?

© ESO/L. CalçadaПриказ црне рупе
Приказ црне рупе - Sputnik Србија
Пратите нас
Близанци супермасивних црних рупа у галаксији уобичајена су појава у свемиру. Наша галаксија Млечни пут има супермасивну црну рупу, која је предмет дугогодишњег астрономског истраживања. Међутим, питање да ли има „близанца“ је и даље отворено...

„Супермасивна црна рупа Сгр А *, која се налази у центру наше галаксије окружена густим звездама, може имати близанца који има масу хиљаду пута већу од нашег Сунца“, сугерише астрофизичар Смадар Наоз са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу. У свом чланку за „Conversation“, научница описује како ухватити неухватљиве пратиоце, на основу запажања научника.

Она наводи да се њихов тим фокусирао на једну од звезда CO-2, која је кружила око средишње црне рупе. Напомињу да се може искључити постојање пратеће црне рупе са масом већом 100.000 пута од Сунца, али да се још увек не може искључити постојање мањег, али импресивног близанца.
CC0 / пиксабеј / Да ли супермасивна црна рупа има близанца?
 Да ли супермасивна црна рупа у срцу Млечног пута крије близанца? - Sputnik Србија
Да ли супермасивна црна рупа има близанца?

Као што Наоз истиче, наша супермасивна црна рупа нуди сјајне могућности за научно истраживање овог феномена, као и историје наше галаксије и универзума, јер се налази релативно близу нас, на око 24.000 светлосних година. Одговор на питање има ли сгр А * близанца, такође би осветлио начин на који је настао Млечни пут. Ако се докаже да има пар, то би могло значити да је некад прождрала мању галаксију са црном рупом у срцу.

Откривање наводног пара Сгр А * могло би променити очекивани резултат Ајнштајнове опште теорије релативности, проучавањем звезде С0-2 која се приближила супермасивној црној рупи 2018. године. Следеће приближавање омогућиће истраживачима да покрену даље тестове о Ајштајновим предвиђањима, на пример, да открију како се оријентација издужене орбите звезда мења у екстремној гравитационој зони.

Гравитациони таласи могу бити још један наговештај да се две велике црне рупе врте око друге у срцу Млечног пута, наводе научници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала