Хандке почасни члан Удружења књижевника Црне Горе

© AP Photo / Jonas EkstromerПетер Хандке
Петер Хандке - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски писац Петер Хандке, добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, постао је почасни члан Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ), које је најстарије књижевно удружење у тој земљи.

„Удружење књижевника Црне Горе додељује Петеру Хандкеу, овогодишњем нобеловцу, почасно чланство у тој најстаријој књижевној организацији у Црној Гори, као и угледну награду ’Макаријево слово‘, за животно дело за 2019. годину“, саопштило је УКЦГ.

Тим чином УКЦГ исказује захвалност и поштовање искреном и правом пријатељу и добротвору, који је и делом и принципијелним највишим етичким ставом остао на страни истине, правде и жртве, наведено је у саопштењу које је достављено медијима.

У саопштењу је цитиран и део из апела који је Хандке 1999. године током бомбардовања упутио човечанству под насловом „Читава планета зове се Југославија“.

„За оне који се на нашој планети још нису претворили у Марсовце и за остале зелене кољаче, њихова домовина је, почевши од 24. марта 1999. године, Србија, Црна Гора и Република Српска.“

Награда Хандкеу знак је разумевања и љубави, те глас високог поштовања, закључује УКЦГ, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала